Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Je zdravé piť kávu hneď po prebudení? Vedci odhaľujú pravdu
Zdielať na

Je zdravé piť kávu hneď po prebudení? Vedci odhaľujú pravdu

Zdroj: Shutterstock

Je jedno, kedy si dáte prvú šálku kávy, ktorej účinky sa môžu u každého človeka líšiť, zdôrazňujú odborníci v reakcii na tvrdenie, že s prvou šálkou sa oplatí počkať až dve hodiny po prebudení. Je však potrebné mať na pamäti niekoľko vecí.

Zaznie budík a o pol minúty sa spustí kávovar. Mnoho ľudí takto začína svoj deň, ale na internete sa objavujú názory - najmä od influencerov - že to môže ovplyvniť, nakoľko sa počas dňa cítite „bdelí“, a nakoniec spôsobiť energetický kolaps v popoludňajších hodinách.

Názoroví lídri konkrétne zdôrazňujú, že odloženie príjmu kofeínu o 90-120 minút po prebudení umožní „prirodzenejšie“ prebudenie, zlepší spánok a zabráni popoludňajším prepadom. Na podporu týchto tvrdení však neexistujú žiadne vedecké dôkazy, spoliehajú sa len na pozitívne správy od niekoľkých ľudí - preto sa denník The New York Times tejto záležitosti venoval podrobnejšie, na základe vedeckých poznatkov.

Vedci skúmajúci vzťah medzi kofeínom a spánkom tvrdia, že odkladanie rannej kávy môže mať určité výhody, ale neexistuje veľa výskumov, ktoré by to potvrdzovali. V skutočnosti môžu riziká v niektorých prípadoch prevážiť nad údajnými výhodami.

Počas dňa telo produkuje zlúčeninu nazývanú adenozín, ktorá je prepojená s receptormi v mozgu a je zodpovedná za pocit ospalosti. Kofeín uplatňuje svoj známy stimulačný účinok blokovaním týchto receptorov, hovorí výskumníčka kofeínu Marilyn Cornelis.

Michael Grandner, vedúci programu výskumu spánku a zdravia na Arizonskej univerzite, však dodáva, že ani tento účinok nie je okamžitý; trvá 20 až 30 minút, kým sa kofeín vstrebe a dostane do krvného obehu, dostane sa do mozgu a začne pôsobiť opísaným spôsobom.

Podľa Marilyn Cornelis však doba, po ktorú je človek po vypití kávy bdelý, závisí aj od genetiky, „veľmi sa líši“. Niektorí ľudia môžu pociťovať povzbudenie z rannej kávy celý deň, zatiaľ čo iní sa kofeínu zbavujú rýchlejšie a potrebujú ďalšiu dávku v priebehu niekoľkých hodín.

Michael Grandner upozorňuje, že keďže hladina adenozínu počas spánku postupne klesá, býva najnižšia, keď sa zobudíte. Kofeín ho teda nedokáže v prvom rade zablokovať v takej miere, čo môže v skutočnosti spôsobiť, že hneď po prebudení sa budete cítiť menej nabití energiou z kávy. Odborníčka tvrdí, že to môže byť dôvod na odloženie rannej kávy, keďže ona sama zvyčajne počká 30 až 60 minút, kým vypije svoju prvú. Upozorňuje však, že neexistujú žiadne štúdie, ktoré by to potvrdzovali, je to skôr vec individuálnych preferencií, čo je pre niekoho optimálne.

Marilyn Cornelis tvrdí, že odloženie prvej šálky kávy môže byť dobrým dôvodom, prečo nepiť viac počas dňa, pretože účinok môže pretrvávať až do skorého popoludnia.

Začať deň s kávou neuškodí

Neurobiologička americkej armády Allison Brager dodáva, že ak ste nemali dostatok spánku, skorá káva môže byť „záchranou“, pretože zlepšuje duševnú bdelosť a fyzickú kondíciu. Skorú kávu možno teda odporúčať aj ľuďom, ktorí ráno začínajú cvičením.

Dôležité je však pamätať na to, že kávu by ste nemali piť 6 hodín pred spaním - ak však zle spíte, môžete túto dobu predĺžiť na 8 až 12 hodín. Allison Bragerová na záver dodáva, že ak potrebujete kofeín, aby ste zostali celý deň bdelí, najlepšie je navštíviť odborníka na spánok.

Celkovo možno povedať, že vzorec nie je ani zďaleka taký jednoduchý, ako ho influenceri prezentujú. Veľa závisí od individuálnych preferencií, ako aj od genetiky a začať deň kávou určite neuškodí.

Súvisiace články