Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Existuje niečo horšie ako bolesť hlavy: Vesmírna migréna
Zdielať na

Existuje niečo horšie ako bolesť hlavy: Vesmírna migréna

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako astronauti pestujú zeleninu.

To, čo spôsobuje astronautom bolesti hlavy vo vesmíre, môže spôsobiť vedcom bolesti hlavy na Zemi. Nová štúdia naznačuje, že za "vesmírnou migrénou" môže byť prostredie mikrogravitácie.

Vedci z Lekárskeho centra Leidenskej univerzity v Holandsku skúmali 24 astronautov, ktorí boli súčasťou americkej vesmírnej agentúry (NASA), Európskej vesmírnej agentúry (ESA) alebo Japonskej vesmírnej agentúry (JAXA). Na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) sa nachádzali v rôznych obdobiach od novembra 2011 do júna 2018 a vo vesmíre strávili spolu 3596 dní.

"Gravitačné zmeny spôsobené letom do vesmíru ovplyvňujú fungovanie mnohých častí tela vrátane mozgu,"

- hovorí Ron Van Oosterhout, autor štúdie uverejnenej v časopise Neurology.

Poznamenáva, že vestibulárny systém sa pri absencii gravitácie musí prispôsobiť tomu, že vo vesmíre môže dôjsť ku "konfliktu" medzi očakávanými a skutočne prijímanými signálmi. Tento systém ovplyvňuje aj rovnováhu a držanie tela a počas prvých týždňov vo vesmíre môže spôsobiť ochorenie - ktorého jedným z najčastejších príznakov sú vesmírne bolesti hlavy.

Ron Van Oosterhout poznamenáva, že zistili, že bolesti hlavy sa môžu objaviť aj neskôr vo vesmíre v dôsledku zvýšeného tlaku v lebke.

Výsledky dotazníkových prieskumov s astronautmi ukázali, že migrény alebo tenzné bolesti hlavy môžu pociťovať aj ľudia, ktorí ich na Zemi nepociťujú - najmä ak vo vesmíre strávia viac ako 10 dní.

Výskumníci zistili, že 92 percent astronautov pociťovalo bolesti hlavy na ISS, zatiaľ čo predtým na Zemi len 38 percent. V 90 percentách prípadov išlo o tenzné bolesti hlavy, v 10 percentách o migrény, sumarizuje Interesting Engineering.

Dobrou správou je, že po návrate na Zem už bolesti hlavy nie sú problémom, pričom po troch mesiacoch už nikto z bývalých astronautov takéto problémy nehlásil.

Je však potrebný ďalší výskum na určenie presných príčin a na vývoj možných účinných terapií.

Súvisiace články