Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Tajomstvo odhalené: Takto sa vo vesmíre upravujú astronauti
Zdielať na
Tech

Tajomstvo odhalené: Takto sa vo vesmíre upravujú astronauti

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako astronauti pestujú zeleninu.

Toto ste ešte nevideli. Pomocou tohto futuristicky vyzerajúceho prístroja sa vo vesmíre strihajú astronauti.

Šokujúce video pochádza z čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung. Na videu, ktoré zverejnila Čínska agentúra pre pilotované vesmírne lety (CMSA), je vidieť, ako si veliteľ misie a ďalší dvaja členovia posádky strihajú vlasy.

VO VESMÍRE NIE JE TAKÉ JEDNODUCHÉ OSTRIHAŤ SA AKO NA ZEMI, ALE AKO TO TEDA ROBIA?

Hovorkyňa NASA Lora Bleacher prezradila, že astronauti vo vesmíre používajú na strihanie vlasov špeciálne nožnice s vákuovým konektorom, aby mohli zbierať odrezky, ktoré by sa inak voľne vznášali. Napríklad na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) sa všetky vlasy, ktoré nezachytí vákuum, zvyčajne zbierajú v prieduchu v systéme aktívnej cirkulácie vzduchu, ktorý astronauti pravidelne čistia.

Pokiaľ ide o holenie fúzov, astronauti používajú rovnaké žiletky a krémy ako my na Zemi. NASA už predtým zdieľala videá týchto činností: v roku 2013 video bývalého astronauta Christophera Cassidyho na palube ISS, ako si holí vlasy a holí si ich.

Na uvedenom videu môžete vidieť, ako sa vesmírne stredisko mení na kadernícky salón, s takmer surrealistickým efektom, keď sa zvláštny prístroj dotýka vlasov. Tang Hungpo používa na umývanie vlasov aj špeciálnu sprchovú čiapku, ktorá sa najprv naplní šampónom a potom, čo sa votrie do vlasov, sa použije čiapka naplnená vodou, aby sa všetko opláchlo. A tým sa vyriešila záhada, nad ktorou si mnohí lámali hlavu, a to ako astronauti vo vesmíre robia tieto veci.

Súvisiace články