Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Chcete dokonalý vianočný stromček? Máme pre vás ten pravý
Zdielať na
Life

Chcete dokonalý vianočný stromček? Máme pre vás ten pravý

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako udržať vianočný stromček svieži.

Je ťažké nájsť dokonalý vianočný stromček, ktorý je symetrický, svieži a dlho si udrží ihličie. Americkí vedci používajú na pestovanie takýchto stromčekov genetické inžinierstvo.

Vianoce si bez ozdobenej jedličky už nevieme ani predstaviť a, samozrejme, každý chce mať na sviatky pekný, symetrický stromček. Príťažlivosť stromčekov však niekedy kazí neustále opadávanie ihličia, ktoré si vyžaduje časté čistenie. Na riešenie tohto problému už americkí výskumníci vynaložili priekopnícke úsilie v rámci programu genetiky vianočných stromčekov v Severnej Karolíne. Ich cieľom bolo vytvoriť geneticky upravený vianočný stromček, ktorý by rýchlo rástol, mal peknú symetriu a dlhšie si udržal ihličie.

Výskumníci sa podľa oznámenia NC State University zamerali na borovicu Fraser. Tieto stromy pochádzajú z Apalačského pohoria a tvoria viac ako 98 percent odrôd vianočných stromčekov pestovaných a predávaných v štáte. Sú také obľúbené vďaka svojej mrazuvzdornosti, čo znamená, že prežijú rez a môžu sa prepravovať na veľké vzdialenosti. A hoci je málo pravdepodobné, že mu opadáva ihličie, stáva sa to.

Koncom 90. rokov minulého storočia sa v rámci programu genetiky vianočných stromčekov hodnotili a testovali desaťtisíce jedlí Fraser, aby sa identifikovali tie s najlepšími genetickými vlastnosťami. Po prísnom výberovom procese výskumníci identifikovali 25 najlepších stromov z populácie 30 tisíc stromov. Tieto vybrané stromčeky boli následne rozmnožené a vysadené v šesťhektárovom semennom sade na výskumnej stanici v roku 2018. V súčasnosti je v semennom sade viac ako tisíc stromov, z ktorých niektoré už produkujú šišky, z ktorých sa rodia semená. Každá môže obsahovať až 100 semien.

Výskumný tím tieto semená starostlivo zbiera na hĺbkovú analýzu a prípadnú genetickú modifikáciu. Nedávno vybudovaný závod na spracovanie semien by mohol zohrávať kľúčovú úlohu, keďže cieľom je dostať tieto semená k poľnohospodárom v rokoch 2026 až 2028.

Geneticky modifikované stromy budú rásť rýchlejšie, čím sa skráti čakacia doba na komerčnú výšku zo 7-8 rokov na 6-7 rokov. Schopnosť uchovania ihličia stromov Fraser je takmer úplne riadená genetikou. Vďaka genetickej práci výskumníkov strácajú modifikované stromy menej ako 1 až 2 percentá ihlíc a zvyšok si uchovávajú celé mesiace.

Tí, ktorí si chcú tieto super borovice kúpiť, si však budú musieť ešte chvíľu počkať. Aj keď pestovatelia vysadia geneticky modifikované stromy do roku 2030, kupujúcim budú k dispozícii až v roku 2037.

Súvisiace články