Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
5G cibuľa je tu: Testy ukázali, že je oveľa chutnejšia ako bežná
Zdielať na
Tech

5G cibuľa je tu: Testy ukázali, že je oveľa chutnejšia ako bežná

Pozrite si tiež archívne video o ďalších zaujímavostiach súvisiacich s 5G.

Švédsko rozdáva zadarmo cibuľu, na ktorej výrobu nebola potrebná genetická modifikácia.

Švédsko predstavilo cibuľu 5G, ktorej názov ukrýva tajomstvo výroby "nového" typu cibule, ktorú predstavuje telekomunikačná sieť 5G. Cibuľa 5G sa v skutočnosti (geneticky) nijako nelíši od ostatných druhov cibule, nedošlo k žiadnej genetickej modifikácii ani inému zásahu, len k zmene spôsobu jej pestovania, čo znamená, že pôda sa obrába ekologickejším spôsobom, pričom sa na poli používa oveľa menej pesticídov.

Na tento účel použili robota od švédskej spoločnosti Ekobot s názvom WEAI, niekoľko stokilogramovú pleciu plošinu, ktorá sa pohybuje po poliach a vyberá z riadkov cibule nežiaducu burinu. Stroj vybavený rôznymi vymeniteľnými nástrojmi, robotickým ramenom a robotickými prstami dokáže vybrať burinu až do vzdialenosti 2cm od cibúľ bez poškodenia zeleniny a dokáže tiež okopať pôdu. Robot je schopný obrábať približne jeden hektár pôdy a má batériu, ktorá umožňuje 10 až 12 hodín nepretržitej prevádzky, ale po výmene batérie sa môže okamžite vrátiť do práce. Na detekciu buriny sa používa systém umelej inteligencie a pre presnosť a efektívnosť jeho činnosti je nevyhnutné rýchle dátové pripojenie, ktoré počas testov poskytol švédsky telekomunikačný operátor Telia.

​Preto sa cibuľa vlastne nazýva 5G, ale presné poľnohospodárstvo nebolo len technologickou inováciou, ale oplatilo sa aj z hľadiska chuti zeleniny, aspoň podľa šéfkuchára Gustava Leonhardta, ktorý cibuľu testoval medzi prvými.

"Všetko má lepšie: chuť, textúru aj zloženie. Je úžasné, že pokročilá technológia dokáže tak veľmi zlepšiť kvalitu suroviny."

- povedal šéfkuchár podľa vyhlásenia spoločnosti Telia.

Používanie strojov, ako je robot Ekobot, v poľnohospodárstve môže podľa opisu spoločnosti Telia a výsledkov testov Ekobot výrazne znížiť množstvo použitých pesticídov a vďaka menšiemu množstvu chemikálií a zdravším podmienkam bude úroda väčšia a bude mať lepšiu trvanlivosť. Chuť 5G cibule zatiaľ nie je k dispozícii na testovanie u nás, ale vo Švédsku ju spoločnosť Telia od konca októbra bezplatne distribuuje vo svojich predajniach v malých krabičkách podobných baleniam smartfónov.

Súvisiace články