Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najslávnejšia pizza na svete bola pomenovaná po kráľovnej
Zdielať na
Life

Najslávnejšia pizza na svete bola pomenovaná po kráľovnej

Zdroj: Pixabay

Mnohí ju milujú a nie je drahá, napriek tomu má kráľovský rodokmeň.

V živote je len málo vecí, na ktorých sa ľudia zhodnú viac ako na tom, že jedenie je skvelé. Rôzne národy majú rôzne druhy kuchyne, ale láska k dobrému jedlu je nepochybne fenomén, ktorý prekračuje hranice. Módy a aktuálne trendy prichádzajú a odchádzajú, ale najobľúbenejšie svetové jedlá sa menia len zriedka. Existuje jedno, ktorého dobývanie sveta začalo pred viac ako sto rokmi, ale jeho popularita stále neklesá.

Pizza, ktorú mnohí milujú, nie je moderným vynálezom. Jej história siaha ďaleko do minulosti. Základom tohto obľúbeného pokrmu je tenký plochý chlieb z cesta, poliaty paradajkovou alebo smotanovou omáčkou, posypaný rôznymi prílohami a strúhaným syrom a pôvodne pečený v peci. Marcus Porcius Cato Maior vo svojom diele o dejinách Ríma v 3. storočí pred n. l. spomína "plochú masu z cesta osladenú olivovým olejom, korením a medom a potom pečenú na kameňoch".

​Postupom času sa vyvinulo mnoho variantov. Už v roku 1843 slávny francúzsky spisovateľ Alexandre Dumas nadšene písal o rozmanitosti a pestrosti prísad na pizzu. Existuje však jedna, ktorá vyniká ako jedna z najjednoduchších, a predsa ju všetci milujú, a jej názov má podľa legiend pôvod v kráľovskej rodine.

Pizza Margherita pochádza z Neapola, kde sa predpokladá, že jej dnešná verzia vznikla okolo roku 1861. Jej sláva sa začala v roku 1889, keď najväčšie juhotalianske mesto navštívil panovník Umberto I. so svojou manželkou Margarétou Provensalskou. Podľa príbehu bola kráľovná unavená francúzskymi gastronomickými špecialitami, ktoré boli v tom čase v móde, a zo zvedavosti chcela ochutnať zvláštne jedlo, ktoré si ľudia tak obľúbili.

Najlepší kuchár pizze v meste dostal pokyn, aby pripravil a doručil najlepšiu pizzu do cisárovninho apartmánu. Povráva sa, že prvé dva pokusy Raffaeleho Esposita nedopadli príliš dobre, keďže ani cesnaková pizza Marinara, ani sardelová pizza Napoli nezískali obdiv vznešenej dámy. Tretí však bol hitom. Paradajkový základ bol doplnený mozzarellou a bazalkou a do chutného jedla boli pridané farby talianskej vlajky, ktoré si okamžite získali Margaretino srdce a žalúdok. Pizzu pomenovali po nej a časom sa z nej stala známa pizza Margherita, ktorá bola niekoľkokrát vyhlásená za najobľúbenejšiu pizzu na svete.

Ak máte chuť pripraviť si toto jednoduché, ale chutné jedlo, môžete tak ľahko urobiť podľa nasledujúceho receptu.

;

Súvisiace články