Taliani varujú: TOTO sú najväčšie zločiny, ktoré s talianskym jedlom môžete spáchať
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Tacyra Autrey/Unsplash
Prekvapivo, ananásová pizza sa nedostala na vrchol zoznamu.
Talianske jedlo vyzerá v celom svete úplne inak ako sa pôvodne servíruje v Taliansku - má to svoj dôvod. Napríklad v Amerike, od príchodu prvej vlny talianskych prisťahovalcov, sa recepty a stravovacie návyky prispôsobili novému prostrediu.
Nadšenci a profesionálni kuchári sa zvyčajne snažia čo najviac rešpektovať pôvodné talianske recepty, ale nie vždy uspejú. Taliani to berú na vedomie, hoci v nedávnom prieskume anglického analytického portálu YouGov sa nezdržali a prezradili, ktoré "zločiny proti talianskym potravinám" ich trápia najviac.
Po prvé, nekritizujú všetko, čo ne-Taliani robia s ich jedlami. Napríklad tým, s ktorými sa YouGov zhováral, nezáleží na tom, či niekto konzumuje pizzu na obed (podľa nich by to malo byť len na večeru), alebo ak dávajú fašírky na špagety (toto jedlo v Taliansku ani neexistuje, pripravovali ho Taliani, ktorí emigrovali do Ameriky). Tu sa však príbeh trochu zamotáva: mnohí Taliani považujú za menej prijateľné "lámanie suchých špagiet pred varením" a "servírovanie cestovín na tanier a následné pridanie omáčky".
A teraz už techniky varenia a stravovacie návyky, z ktorých im skutočne kypí žlč:
- Konzumáciu syra spolu s morskými plodmi. V Taliansku sa tieto dve jedlá nikdy nemiešajú dokopy.
- Krém na špagety carbonara by mal byť výlučne z vaječných žĺtkov. Pridávanie akejkoľvek smotany je prísne zakázané.
- Na varenie cestovín v studenej vode ani nepomyslite. To je medzi Talianmi skutočné rúhanie, aj keď v mnohých domácnostiach, celkom bežná prax.
- Ak existuje jedna vec, v ktorej sa Američania a Taliani zhodnú (aspoň podľa tohto prieskumu), je to fakt, že ananás nepatrí na pizzu.
- Absolútne najväčším hriechom, ktorý si Talian dokáže predstaviť proti svojej gastronómii, je použitie kečupu na špagety namiesto omáčky.
Mimochodom, väčšina opýtaných Američanov, ktorí sa zúčastnili prieskumu, súhlasila s tým, že kečup je neprijateľný, aj keď nie všade: Indonézania a Hongkongčania radi nalievajú kečup na cestoviny a špagety s kečupom sú obľúbeným receptom v celej Ázii.
Ak ale nechcete Taliana uraziť, nechajte si radšej kečup na hranolčeky.