Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
TENTO 45-ročný muž sa rozhodol omladnúť na 18-ročného: Po roku sa už ukazujú výsledky
Zdielať na

TENTO 45-ročný muž sa rozhodol omladnúť na 18-ročného: Po roku sa už ukazujú výsledky

Zdroj: Blueprint/Bryan Johnson

Bryan Johnson minie ročne približne dva milióny dolárov, aby porazil zub času.

Na svete je asi len málo oblastí, ktoré sa riešia tak intenzívne a dôkladne ako otázka večnej mladosti. V oblasti kmeňových buniek, génovej terapie a ďalších spôsobov boja proti starnutiu sa stále uskutočňuje množstvo výskumov, ale jeden muž z Kalifornie sa rozhodol, že svoj cieľ dosiahne aj bez nich – chce mať 18 rokov za každú cenu.

Ako uviedla agentúra Bloomberg v podrobnom článku, Bryan Johnson zbohatol ako úspešný podnikateľ v oblasti technológií; po tom, čo v roku 2013 predal svoju firmu na riešenie online platieb spoločnosti Ebay za skvelých 800 miliónov dolárov, mu už nič nebránilo v tom, aby svoj život zasvätil obnove svojej mladosti. Johnson to neberie na ľahkú váhu, keďže v rámci jeho projektu Blueprint, ktorý spustil pred viac ako rokom, tridsať zdravotných expertov monitoruje každý jeho krok a pravidelne analyzuje stav jeho orgánov.

Podľa novín Johnson tento rok vynaloží približne dva milióny dolárov, na projekt, vďaka ktorému sa jeho mozog, srdce, pečeň, pľúca, koža a dokonca aj genitálie biologicky omladnú ako u 18-ročného človeka. Bude však musieť veľa obetovať:

Projekt Blueprint je založený na veľmi prísnej diéte, pričom Johnson každý deň skonzumuje presne 1977 kalórií výlučne vegánskej stravy. Okrem toho denne hodinu cvičí, trikrát týždenne absolvuje intenzívny tréning a večer pred spaním nosí dve hodiny presne v rovnakom čase okuliare s filtrom modrého svetla. 

Medzitým lekársky tím pod vedením Olivera Zolmana neustále monitoruje Johnsonove životné funkcie a každý mesiac mu vykonáva desiatky často bolestivých experimentálnych zákrokov. Ich účinnosť sa sleduje pomocou krvných testov, magnetickej rezonancie, ultrazvukového monitorovania alebo v prípade potreby kolonoskopie, a potom sa v liečbe pokračuje. Jeff Toll, člen lekárskeho tímu, pre agentúru Bloomberg povedal, že hoci pracuje s mnohými elitnými športovcami, Johnsonovo odhodlanie prekvapilo aj jeho.

"Nikto to netlačí tak silno ako on," povedal internista, ktorý tiež prezradil, že účinky liečby sa prejavujú už po roku.

Podľa lekárov si Johnson znížil svoj biologický vek najmenej o päť rokov,

a za posledný rok sa mu výrazne zlepšili všetky ukazovatele: jeho srdce je v stave priemerného 37-ročného človeka, jeho koža má hodnotu 28 a kapacita pľúc 18. Johnson už teda do istej miery dosiahol svoj cieľ, prinajmenšom tým, že dokázal, že správnym životným štýlom je možné ľudí medicínsky omladiť.

Hoci tieto výsledky hovoria samy za seba, samotný vedúci lekárskeho tímu bol vo svojich komentároch pre agentúru Bloomberg prekvapivo zdržanlivý. Zolman uviedol, že zatiaľ dosiahli len malé výsledky, ktoré sa dali očakávať, ale nedosiahli žiadny skutočný prielom. Zolman, špecialista na omladzovanie ľudí, tiež uviedol, že v budúcnosti Johnson podstúpi experimentálnu liečbu génovou terapiou, vďaka ktorej očakáva, že jedného dňa budú všetky jeho orgány vyzerať ako orgány 18-ročného človeka.

Ak chcete nasledovať Johnsonov príklad, nemusíte nutne minúť dva milióny dolárov ročne, pretože na webovej stránke vytvorenej špeciálne pre tento projekt podrobne opisuje svoju dennú rutinu v každej oblasti spolu so svojimi výsledkami a mnohé z nich sa dajú robiť s malými alebo žiadnymi finančnými investíciami.

Súvisiace články