Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Neuveriteľný objav: Dá sa starnutie naozaj zvrátiť? Strašidelný experiment vedcov bol úspešný
Zdielať na

Neuveriteľný objav: Dá sa starnutie naozaj zvrátiť? Strašidelný experiment vedcov bol úspešný

Zdroj: Pixabay

Experiment na myšiach naznačuje, že ľudia možno prestanú čoskoro starnúť.

Mnohí ľudia majú strach zo starnutia, ktoré je pre nich synonymom odchodu a smrti. Samozrejme, tak to už chodí, človek nemôže žiť večne, ale väčšina ľudí sa snaží oddialiť deň, keď sa bude musieť rozlúčiť so životom. Mnohí ľudia skúšajú rôzne omladzovacie "zázračné lieky", aby aspoň udržali známky starnutia svojho vzhľadu, ale zdá sa, že čoskoro sa budú môcť omladiť aj bez nich.

Výskumníci z Harvardovej univerzity uskutočnili mimoriadne zaujímavý a v istom zmysle aj strašidelný experiment na myšiach, aby overili, či je možné nielen zastaviť starnutie, prípadne ho aj zvrátiť. Podľa profesora Davida Sinclaira si ľudské telo pamätá, aké bolo, keď bolo mladé, a môžeme ho vyviesť z tela, aby sa takým opäť stalo - stačí ho len "zapnúť".

Pokusy na starých, slepých myšiach s novým "omladzovacím génom" ukázali, že zvieratám sa neuveriteľne vrátil zrak, omladol im mozog, obnovili sa niektoré svaly a dokonca sa im do určitej miery zregenerovali obličky - u mladých myší však došlo k opačnému efektu, preto začali rýchlo starnúť.

Podľa profesora tento experiment dokazuje, že starnutie sa dá zvrátiť, čo znamená, že ak je to naozaj tak, o niekoľko desaťročí by sa mohlo stať, že ľudia budú môcť úplne omladnúť. Samozrejme, existuje veľa ľudí, ktorí si myslia, že to nie je prirodzené a nemalo by sa s tým experimentovať, ale stále je v tejto oblasti veľa otázok, takže sa ešte uvidí, čo prinesie budúcnosť - rozhodne je to vzrušujúca téma.

Súvisiace články