Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Vytvorili nositeľný stroj času: Stane sa vaším budúcim ja
Zdielať na

Vytvorili nositeľný stroj času: Stane sa vaším budúcim ja

Zdroj: Pixabay

Prístroj umožňuje každému cítiť sa, akoby mal 80 rokov, takže AGNES (Age Gain Now Empathy System) podporuje empatiu a pochopenie fyzických charakteristík starnutia.

Laboratórium AgeLab na Massachusettskom technologickom inštitúte skúma proces ľudského starnutia nielen na lepšie pochopenie, ale aj na praktické účely: využiť výsledky na zlepšenie kvality života starších ľudí v každodennom živote. Systém zameraný na spotrebiteľa sa používa na riešenie a hľadanie riešení problémov starnutia v spolupráci s obchodnými partnermi a vládnymi agentúrami a výskum v laboratóriu prebieha od roku 1999.

Žijeme dlhšie

Ako uvádza MIT, priemerná dĺžka života pri narodení sa za posledné storočie výrazne predĺžila a v súčasnosti žijú ľudia v priemere až o 30 rokov dlhšie ako na začiatku 20. storočia. Podľa údajov Kalifornskej univerzity v Berkeley bola priemerná dĺžka života mužov v USA v roku 1900 46,3 roka a žien 48,3 roka, ale do roku 1998 sa zvýšila na 73,8 roka a 79,5 roka. Mapa Our World in Data ukazuje nápadné rozdiely medzi jednotlivými krajinami sveta: zatiaľ čo priemerná dĺžka života v rozvinutejších regiónoch presahuje sedemdesiat rokov, na mnohých miestach sa pohybuje dokonca od osemdesiat do deväťdesiat rokov, priemerná dĺžka života 50-60 rokov sa v súčasnosti vyskytuje len v afrických krajinách. Na Slovensku sa tento počet zvýšil zo 70 rokov v 60. rokoch na 77,7 rokov v roku 2019.

Dlhšia životnosť, viac problémov

Dlhovekosť však so sebou prináša problémy, ktoré sú špecifické pre vysoký vek a ktoré môžu sťažovať čo najlepšie využitie rokov navyše, a preto mnoho spoločností, inštitúcií a jednotlivcov skúma spôsoby, ako zvrátiť fyzické procesy spojené so starnutím.

Ako stráviť a čo najlepšie využiť náš 30-ročný bonus dlhovekosti?

- je otázka, ktorú si kladie AgeLab a na ktorú sa výskumníci snažia odpovedať prostredníctvom svojich programov.

MIT AgeLab

Výmena tela

Jednou z užitočných pomôcok vyvinutých v laboratóriu, ktorá bola od svojho uvedenia na trh v roku 2006 mnohokrát použitá na vzdelávacie a testovacie účely, je AGNES (Age Gain Now Empathy System), nositeľný systém, ktorý v okamihu zmení nositeľa na osemdesiatnika. Odev neobsahuje žiadne high-tech zariadenia ani komponenty VR, pozostáva z jednoduchých závaží a pružín, ktoré sú pri nosení veľmi nepohodlné, pretože výrazne obmedzujú pohyb a rovnováhu používateľa. Oblek simuluje fyzické zmeny, ktoré prichádzajú s vekom a sú bežné:

  • zabudované závažia majú predstavovať úbytok svalovej hmoty
  • pružiny predstavujú stratu rozsahu pohybu a pružnosti a "hrdzavenie" kĺbov.
  • ťažké rukavice predstavujú stratu citlivosti končatín
  • papuče plnené vatou imitujú stratu rovnováhy

Používatelia systému AGNES sa môžu vžiť do kože sedemdesiatnika alebo osemdesiatnika a vyskúšať si, aké to je vykonávať každodenné úlohy, ako nakupovanie alebo cestovanie verejnou dopravou, s čoraz slabšími fyzickými schopnosťami. MIT definuje oblečenie ako nástroj na zvýšenie empatie, ktorý pomáha výskumníkom a študentom získať prehľad o stave, ktorý ľudia v tomto veku zvyčajne prežívajú, a v mnohých prípadoch ho využívajú dizajnéri a inžinieri pri svojej práci, aby "lepšie pochopili fyzický a sociálny svet svojho budúceho ja", a tak vyvíjali efektívnejšie produkty a služby pre starších ľudí.

Systém, ktorý naposledy nosil Chris Hemsworth v dokumentárnom seriáli Limitless (National Geographic a Disney+), je len jedným z projektov spoločnosti AgeLab, ktorých cieľom je pomôcť vytvoriť pohodlnejšie životné podmienky pre starších ľudí a ktorý sa využíva aj na menej fyzický a viac psychologický výskum tejto témy. Vykonávajú napríklad prieskumy o zvykoch študentov pri pôžičkách a o tom, aký to má vplyv na sporenie na dôchodok, ako aj o tendencii (alebo nedostatočnej tendencii) ľudí sporiť si včas na obdobie po skončení pracovnej kariéry.

Súvisiace články