Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sexuálna kríza na Kanárskych ostrovoch: Všade na plážach sa váľajú milenci!
Zdielať na
Life

Sexuálna kríza na Kanárskych ostrovoch: Všade na plážach sa váľajú milenci!

Zdroj: Adam Kontor/Pexels

Gran Canaria prežíva ďalšie prekliatie cestovného ruchu.

Pôvodné historické časti mesta v dôsledku obrovského turizmu pomaly úplne miznú, svetoznáme pamiatky sú zasypané odpadom, nehovoriac o tom, že život miestnych sa pre prichádzajúce davy absolútne skomplikoval.

Tento jav je možné pozorovať takmer všade na svete, vrátane Španielska, kde sa miestni obyvatelia najviac obávajú o stav pláží a pobreží.

Prírodná rezervácia Dunas de Maspalomas na španielskom ostrove Gran Canaria je známa svojimi majákmi týčiacimi sa nad pobrežím a zvlnenými dunami, ktoré poskytujú charakteristický výhľad na okolitú krajinu. Tieto piesočné duny sú od roku 1982 súčasťou svetového dedičstva, a preto sa na ne vzťahujú osobitné pravidlá. Sťahovavé vtáky sa v tejto oblasti pravidelne zastavujú, aby si oddýchli, takže ich biotop je značne ohrozený tým, že turisti do tejto oblasti pravidelne chodia kvôli párty a sexu.

Štúdia publikovaná v Journal of Environmental Management zistila, že environmentalisti našli 298 takzvaných sexuálnych stôp. Turisti chodiaci v okolí pravidelne šliapu po riedkej vegetácii a páry súložiace na dunách ležia v piesku a zanechávajú na okolí trvalú stopu.

Vyššie uvedené činnosti majú vážny vplyv na osem pôvodných druhov rastlín.

Turisti často nielen náhodne poškodzujú životné prostredie, ale stúpajú po rastlinách a úmyselne ich trhajú, aby si vytvorili malé hniezdočká lásky. Znepokojujúca je aj situácia s odpadkami, v okolí je množstvo odhodených ohorkov, toaletného papiera a kondómov. Najmenej 56 hlbokých jám sa našlo aj v prísne chránených oblastiach ďaleko od turistov, pričom okolnosti naznačujú, že na týchto miestach pravidelne dochádza k sexuálnym aktom.

Každý rok navštívi Gran Canariu najmenej 14 miliónov turistov, väčšina z nich pochádza zo Spojených štátov, Anglicka a Nemecka.

Autor článku Patrick Hesp píše, že nechcú, aby turizmus zanikol, len nabádajú, aby sa dodržiavali existujúce pravidlá, aby nedochádzalo k ďalšiemu ničeniu prírody v oblasti. Sex vo dvojici na pláži je jedna vec, ale ak tú istú činnosť vykonávajú stovky ľudí denne, poškodzuje to pieskové duny minimálne tak, akoby cez ne jazdili autami.