Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Močíte postojačky? Nemali by ste – tvrdí popredný svetový urológ
Zdielať na

Močíte postojačky? Nemali by ste – tvrdí popredný svetový urológ

Zdroj: Pixabay

Urológ netára len tak do vzduchu, ale vie, že niekedy sa močeniu v stoji nedá vyhnúť.

Aj keď sa na toaletu tak ponáhľame, že sa pred vstupom náhodou zabudneme pozrieť na nápis/písmeno na dverách, zvyčajne hneď vieme, či sme na pánskej alebo dámskej toalete, pretože tam, kde je pisoár, bol v minulosti určite určený pre pánov - dámy totiž väčšinou robia obe činnosti v sede, zatiaľ čo muži jednu z nich, konkrétne močenie, najčastejšie vykonávajú v stoji.

U mužov je už tradíciou, že takmer všetci močia v stoji a druhú vec robia v sede. Možno je to okrem niekoľkých fyzických vlastností najmä z dôvodu pohodlia a úspory času, ale možno by bolo lepšie, keby všetci muži používali toaletu vždy v sede - aspoň taký je názor jedného z popredných svetových urológov Geralda Collinsa, ktorý o tom nedávno povedal niekoľko zaujímavých vecí.

ODBORNÍK TVRDÍ, ŽE PRE TELO A ZDRAVIE MUŽOV JE OVEĽA LEPŠIE MOČIŤ V SEDE - A VYSVETĽUJE PREČO.

S pribúdajúcim vekom je pre mužov čoraz dôležitejšie chrániť prostatu a starať sa o ňu, a práve sedenie pri močení je na to ideálny spôsob, pretože umožňuje uvoľniť a zrelaxovať viac svalov a tiež sa tak močový mechúr ľahšie a rýchlejšie vyprázdni - takže je to užoitočné pre mužov a samozrejme aj pre ich prostatu, ktorá môže vo vyššom veku spôsobovať veľa problémov.

Štúdia ukázala, že drvivá väčšina mužov radšej močí v stoji, ale zdá sa, že sa to musí rýchlo zmeniť. Vôbec nie je trápne močiť v sede, preto by sa nikto nemal nechať odradiť takýmito myšlienkami. Samozrejme, Gerald Collins tiež spomenul, že si je vedomý toho, že v niektorých situáciách nie je možné močiť v sede, ale ak je to možné, malo by sa to podporovať - a to pravdepodobne z dôvodu čistoty, ako aj z vyššie uvedených dôvodov.

Súvisiace články