Polojasno
20°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Tajomstvo aztéckeho kalendára rozlúštené: Vieme čo nás čaká
Zdielať na

Tajomstvo aztéckeho kalendára rozlúštené: Vieme čo nás čaká

Pozrite si tiež archívne video o predpovedi apokalypsy v roku 2012.

Je tu koniec sveta? Vedci pokračujú v hľadaní významu záhadného aztéckeho kalendára.

Aztécky kamenný kalendár bol staroveký kalendárny systém, ktorý používali Aztékovia v Strednej Amerike. Tento kalendár zohrával v aztéckej kultúre významnú úlohu a bol dôležitý v poľnohospodárstve, náboženstve a pri meraní času. Aztécky kamenný kalendár sa skladal z dvoch častí: 365-dňového kalendárneho cyklu a 260-dňového posvätného kalendára, ktorý fungoval ako druh náboženského kalendára. Tieto dva cykly spolu tvorili aztécky dlhý kalendárny cyklus, ktorý pozostával z 52 rokov.

Jeden z najznámejších a najzáhadnejších zachovaných artefaktov Aztéckej ríše odhaľuje, ako očakávali apokalypsu, a hlavne, aké dômyselné spôsoby vymysleli, aby sa jej vyhli.

AK NIEČO VIETE O STAROVEKÝCH APOKALYPTICKÝCH MÝTOCH, TAK PRAVDEPODOBNE TO, ŽE KONIEC SVETA NASTAL V ROKU 2012 A MAYOVIA HO PREDPOVEDALI.

Samozrejme, ako archeológovia v poslednom desaťročí pohotovo upozornili, Mayovia v skutočnosti neverili v mýtus o konci sveta. Ale o niekoľko tisíc kilometrov severnejšie, v aztéckej civilizácii, sa skutočne obávali nadchádzajúcej apokalypsy.

A to tak veľmi, že pravidelne obetovali ľudí v nádeji, že sa im podarí oddialiť "koniec sveta" o ďalší rok. Aspoň tak interpretuje Susan Milbrath, kurátorka latinskoamerického umenia a archeológie vo floridskom Štátnom prírodovednom múzeu, obrovský 24-tonový okrúhly čadičový kalendárny kameň a tvrdí, že bol po stáročia nesprávne interpretovaný.

Hoci si vedci dlho mysleli, že ústredným obrazom nálezu je zobrazenie aztéckeho boha slnka, štúdia kurátorky naznačuje, že to môže byť komplikovanejšie. Domnieva sa, že namiesto boha slnka je na ňom zobrazená tvár boha, ktorý zbiera srdcia, a že kameň len znázorňuje, že smrť boha nastane počas zatmenia slnka. O tomto obraze aztécka civilizácia verila, že ukazuje príchod konca sveta.

Súvisiace články