Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pri mayských pyramídach objavili kruhový objekt: Ide o tisícročný chrám
Zdielať na

Pri mayských pyramídach objavili kruhový objekt: Ide o tisícročný chrám

Zdroj: FreePik

Vedci našli senzačný nález.

V Strednej Amerike sa dodnes odkrývajú úžasné veci, pretože mayská kultúra, ktorá mala v čase svojho rozkvetu viac ako 20 miliónov obyvateľov, zanechala neuveriteľné dedičstvo a ich stavebné dedičstvo vedci stále objavujú v hlbinách džungle (vrátane mnohých pyramíd), ktoré svojou popularitou konkurujú tým nájdeným v Egypte, a ktoré už 500 rokov zarastajú hustou vegetáciou. Kedysi to boli neuveriteľne prosperujúce osady, ale niektoré z ich miest možno vidieť aj dnes.

Vedci teraz v pralese objavili úžasnú stavbu v tvare disku, ktorá bola kedysi chrámom zasväteným obávanému Kukulkánovi. Bol to boh opereného hada, ktorého rezby sú prekvapivo početné. Chrám bol teraz objavený na polostrove Yucatán, v zaujímavej oblasti, pretože lokalita sa nazýva El Tigre a mohla byť posledným veľkým obývaným sídlom Mayov pred kolapsom ich civilizácie.

Vedci identifikovali v stavbe dve úrovne, ktorých vrchnú časť v čase rozkvetu pokrývala aj obrovská vrstva v tvare disku. stavba tiež dokazuje, že Mayovia boli pred tisíc rokmi, keď boli v aktívnom kontakte s inými kultúrami v Amerike, silne ovplyvnení architektmi. V poslednom čase sa v týchto krajinách našlo niekoľko podobných. Za objavom stojí výstavba novej mexickej železnice, ktorá čoskoro povedie v blízkosti tejto oblasti a spojí jednotlivé štáty Mexika. Projekt je veľmi drahý a už roky sa odkladá kvôli viacerým komplikujúcim faktorom.

O páde mayskej civilizácie existuje mnoho teórií, keďže sa zdá byť záhadou. Milióny ľudí v 8. a 9. storočí mohli opustiť osady, ktoré obývali. Predtým sa ich zániku pripisovali vojny a epidémie, ale nová teória hovorí, že za ním mohla byť degradácia životného prostredia, keďže sa vyrúbalo veľa stromov (čiastočne kvôli gigantickým stavbám), takže sa vyparovalo menej vody a zároveň sa znížili zrážky, čo mohlo stáť za pádom civilizácie.

Súvisiace články