Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Arktíde objavili neuveriteľné veci: Úžasné nálezy sú staré 52 miliónov rokov
Zdielať na
Chill

V Arktíde objavili neuveriteľné veci: Úžasné nálezy sú staré 52 miliónov rokov

Zdroj: Pixabay

Pochádzajú zo začiatku éry po vzniku dinosaurov.

Od čias filmov o Jurskom parku každý vie, že dinosaury, ktoré vládli Zemi pred 65,5 miliónmi rokov, zmizli z našej planéty takmer zo dňa na deň, pravdepodobne v dôsledku dopadu asteroidu.

Ich vyhynutie pripravilo pôdu pre vznik ďalších druhov, najmä cicavcov, vďaka ktorým dnes na Zemi vládne ľudstvo. Práve prvé kroky v tomto dlhom procese sú najzaujímavejšie, a preto nedávny objav vedcov nadchol.

Je tiež známe, že povrch našej planéty nie je pevný, ale že kontinenty sa neustále presúvajú. Preto niet divu, že sa nedávno našli dôkazy o tom, že pred 52 miliónmi rokov žili na území dnešnej Arktídy opice.

Objav skamenelín pri severozápadnom pobreží Grónska je nepochybne šokujúcim objavom. Nálezy tiež pomôžu vedcom pochopiť, ako vyzerali prvé primátom podobné zvieratá po ére dinosaurov.

Fosílne pozostatky naznačujú, že ide o zvieratá veľmi podobné súčasným veveričkám. Vedci našli ich čeľuste a zuby a čoskoro zistili, že pochádzajú z obdobia eocénu, keď sa na našej planéte začalo intenzívne otepľovanie, takže aj vďaka tomu sa záhadné zvieratá rozšírili do Arktídy.

Vtedajšie opice to nemali ľahké, pretože museli žiť v močaristej krajine a džungli v polročnej tme. Jedli semená a rôzne plodiny, preto im narástli nezvyčajne veľké a silné čeľuste. Podobné tvory boli doteraz nájdené len v okolí rovníka, preto je tento nový objav taký senzačný.

Súvisiace články