Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V TOMTO jazere sa pri hľadaní nacistického pokladu utopilo toľko potápačov, že museli zakázať potápanie
Zdielať na
Chill

V TOMTO jazere sa pri hľadaní nacistického pokladu utopilo toľko potápačov, že museli zakázať potápanie

Zdroj: Pixabay

Podľa legendy jazero ukrýva množstvo zlata a iných pokladov, ktoré ulúpili nacisti počas druhej svetovej vojny a odvtedy sa nenašli.

Jazero Toplitz - alebo po nemecky Toplitzsee - je jedno zo stoviek malebných horských jazier ukrytých v Alpách. Nie je ľahko dostupné, napriek tomu je obľúbenou turistickou destináciou, obklopenou lesmi a vysokými útesmi neďaleko Salzburgu. Jazero je hlboké približne sto metrov, jeho zvláštnosťou je, že pod hĺbkou 20 metrov je jeho voda slaná a obsah kyslíka tak extrémne nízky, že tam dokážu prežiť len baktérie.

Hľadanie pokladu si v posledných rokoch vyžiadalo životy toľkých potápačov, že potápanie v jazere bolo zakázané – čo, samozrejme, len potvrdilo dobrodruhom, že tam dole je niečo veľmi vzrušujúce a cenné. Ako každá legenda, aj táto má svoj základ: súvislosť medzi nacistami a jazerom Toplitz je dostatočne podrobne zdokumentovaná. Od roku 1943 sa tu nachádzala námorná výskumná základňa a robili sa rôzne testy na vývoj ponoriek a podvodných bômb, torpéd a mín.

Keď sa už zdalo, že vojna pre Nemcov neskončí dobre, začiatkom roku 1945 podľa ľudí z okolia dorazil k jazeru konvoj obrnených nákladných áut a spustil do vody náklad, ktorý pozostával z dosť veľkých ťažkých debien. To všetko sa zhruba zhodovalo s Hitlerovým rozkazom zabezpečiť zlaté rezervy Ríšskej banky predtým, ako sa spojenecký postup dostane do Berlína. Tú, alebo aspoň jej veľkú časť, našli Američania v známej soľnej bani Merkers-Kieselbach v apríli 1945 a odvtedy, samozrejme, existuje milión teórií o tom, kde všade by ešte mohli byť ďalšie takéto úkryty.

Hneď po vojne začali jazero Toplitz prehľadávať amatérski hľadači pokladov aj oficiálne, profesionálne expedície a jazero si začalo vyberať svoju daň. Okrem už spomínanej mŕtvej zóny bráni v pohybe a orientácii potápačom zlá viditeľnosť v jazere, husté bahno na dne jazera a množstvo napoly ponorených či plávajúcich kmeňov stromov vo vode. Bez ohľadu na to, koľkokrát rakúske úrady kvôli smrteľným nehodám sprísnili potápačské predpisy, vždy sa objavilo ďalšie znamenie, že nacisti na dne jazera naozaj niečo ukryli.

​Najväčší úlovok sa podaril v roku 1959, keď nemecký časopis Stern* zafinancoval expedíciu s potápačmi a miniponorkou a v hermeticky uzavretých truhliciach na dne jazera sa našlo veľa peňazí, vrátane britských libier - podľa niektorých zdrojov 70 podľa iných 100 miliónov. Všetky falošné.

*Stern boli v tom čase jedny z najväčších európskych novín, neskôr sa dostali do veľmi trápneho škandálu zverejnením tajného Hitlerovho denníka, ktorý sa ukázal ako falošný, čím utrpela jeho dôveryhodnosť a prišli o väčšinu čitateľov.

Ako sa ukázalo, nacisti mali v jazere ukryté dôkazy o supertajnej operácii Bernhard. Išlo o projekt Heinricha Himmlera a účelom akcie bolo naštrbiť britskú pokladnicu napumpovaním množstva vysokokvalitných falošných peňazí do britskej ekonomiky. Falzifikáty boli skutočne mimoriadne vysokej kvality a keď v Anglicku začalo obiehať prvých 15 – 20 miliónov falošných libier, Bank of England spanikárila a zmenila vzhľad 5 libroviek a prestala tlačiť 10 librové bankovky. Ku koncu vojny Nemci väčšinu už zarobených falošných peňazí spálili a zvyšok ukryli v jazere Toplitz, keby sa im ešte na niečo zišli.

Tento objav, samozrejme, nič nezmenil na nadšení tých, ktorí snívali o tajnom nacistickom zlate v jazere, najmä preto, že v roku 1964 sa v aktuálnom filme Jamesa Bonda Goldfinger objavil aj nacistický zlatý prút, ktorý podľa príbehu pochádzal z jazero Toplitz. Každopádne, bolo jazero pre hľadačov pokladov uzavreté a po tom, čo nemecký biológ skúmajúci faunu jazera v roku 1983 našiel nové truhlice plné falošných peňazí, bolo potápanie úplne zakázané.

Takto je to až dodnes, aj keď v poslednej dobe sa najmä na internete objavujú čoraz divokejšie detaily o objavoch potápačov pred desiatkami rokov, ktorí v jazere údajne objavili zlato, rôzne poklady, prototypy nacistických zázračných zbraní, ba dokonca artefakty nevyčísliteľnej hodnoty, ktoré boli prepašované z cárskeho Ruska a dostali sa do rúk nacistov.