Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
TOTO obľúbené a zdravé ovocie môže byť aj smrteľné
Zdielať na
Life

TOTO obľúbené a zdravé ovocie môže byť aj smrteľné

Zdroj: Julia Zolotova/Unsplash

Má nespočetné množstvo priaznivých účinkov na organizmus, je tu však jedno ale.

Citrusové plody sú veľmi obľúbeným ovocím, z nich najpopulárnejšie sú citrón, pomaranč a grapefruit. Radi ich pijeme ich ovocnú šťavu hlavne na raňajky, aby sme deň naštartovali poriadnou dávkou vitamínov. Samozrejme, okrem vysokého obsahu vitamínov A a C majú aj vysoký obsah vlákniny a koncentráciu flavonoidov, čo nesmierne prospieva nášmu telu, ergo: sú veľmi zdravé.

Áno, ale pri užívaní liekov môžeme s grapefruitovým džúsom urobiť veľkú chybu, pretože môže modifikovať svoje účinky – a to negatívne – brzdením rozkladu zložiek v pečeni, čo môže byť pre ľudský organizmus fatálne.

Trochu vedeckejšie to znie tak, že furanokumaríny v grapefruite inhibujú pôsobenie takzvaných cytochrómových enzýmov, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri odbúravaní cudzorodých látok v črevnej stene a pečeni, takže liek nedokážu dostatočne efektívne rozložiť. Výsledkom je, že naším tráviacim systémom prejde viac liekov, ako naše telo dokáže zvládnuť, čo môže zvýšiť vedľajšie účinky alebo toxicitu lieku.

Napriek tomu tí, ktorí užívajú lieky, nemusia grapefruit úplne vylúčiť zo svojej stravy, niektoré odporúčania naznačujú, že s jedením grapefruitov sa jednoducho počká 1-2 hodiny, ale Národná zdravotná služba Spojeného kráľovstva (NHS) odporúča porozprávať sa so svojím praktickým lekárom alebo lekárnikom, ak vaša bežná strava obsahuje spomínané ovocie v akejkoľvek forme.

Súvisiace články