Takto skladujte banány, aby nezhnedli
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Shutterstock
Banány sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia a sú plné vzácnych vitamínov a minerálov. Majú však jednu obrovskú nevýhodu: v jednej chvíli sú ešte dokonale zrelé a v ďalšej zhnednú. Podľa odborníkov existuje riešenie.
Molly Siegler, programová manažérka spoločnosti Whole Foods Market, hovorí, že všetko začína výberom správneho banánu. Upozornila, že pri kúpe si môžete vybrať banány
v rôznom štádiu dozrievania.
Navrhuje vyberať banány v rôznych stupňoch zrelosti, pretože dokonale zrelé sa dajú konzumovať okamžite a o niečo zelenšie za pár dní.
Pri domácom skladovaní je dôležité držať banány ďalej od ostatného ovocia, najmä jabĺk, keďže
uvoľňujú etylén, ktorý urýchľuje proces dozrievania banánov.
A ak nám banány začnú dozrievať rýchlejšie ako chceme, môžeme ich dať aj do chladničky. Nižšia teplota spomaľuje chemický proces dozrievania banánov a dokonca ich môžete zmraziť, aby sa zastavil. V takom prípade
ich možno použiť až o šesť mesiacov neskôr, napríklad na smoothie.
Ak banán aj napriek maximálnej opatrnosti zhnedne, nevyhadzujte ho, pretože je to znak toho, že sa jeho obsah škrobu zmenil na cukor, teda je ešte sladší. Výborne sa dá použiť na prípravu zmrzliny, banánového chleba alebo iných banánových dezertov.