Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
3 najviac zanedbávané zeleniny, ktorými si môžete poriadne nabiť svoje telo
Zdielať na
Life

3 najviac zanedbávané zeleniny, ktorými si môžete poriadne nabiť svoje telo

Zdroj: Shutterstock

Vo všeobecnosti môžeme tvrdiť, že v tomto období sa dá jednoduchšie stravovať zdravo, už len preto, že je bohaté na zeleninu. Samozrejme, existuje život aj mimo veľkých klasík ako sú paradajky, papriky a uhorky.

Teraz si predstavíme tri neprávom zanedbávané druhy zeleniny, ktoré vám môžu pomôcť pri nakopnutí vášho tela:

Rebarbora

Shutterstock

​Rebarbora je zaujímavá už z toho hľadiska, že nekonzumujeme jej korene, ani listy, ani plody, ale červenoružové (šťavnaté) stonky. Chuť je výrazne kyslá, preto sa zvykne konzumovať s ovocím, ale robí sa z nej aj kompót, džem, omáčka a dobre vyzerá aj v letnom nápoji, limonáde.

Je veľmi dobrá pre vaše telo: má vysoký obsah vitamínov A, C, B1 a B2, je tiež bohaté na minerály (vápnik, draslík, horčík, zinok, železo), je tiež bohatá na antioxidanty a užitočnú rastlinnú vlákninu, všetko s nízkym obsahom kalórií a sacharidov.
Okra

Shutterstock

​Nečudo, ak ste už natrafili na chrumkavú svetlozelenú tropickú rastlinu ibišteka jedlého z Afriky, ktorá vyzerá ako nedozretá paprika, pretože sa začína dostávať do povedomia verejnosti. Chuť je jemná, čo znamená, že znesie dochucovanie, a preto sa dá v kuchyni použiť na rôzne účely: dusená, vyprážaná, dá sa použiť ako polievka a dokonca aj ako náhrada mäsa.

Keďže ide o zeleninu, znamená to aj to, že vaše telo vám za ňu bude vďačné. Samozrejme, má vysoký obsah vitamínov C a K, vlákniny, železa, horčíka a vápnika, no má aj vysoký obsah antioxidantov.
Cesnakové stonky

Shutterstock

​Snáď nepovieme nič nové, že cesnak má stonky, no už menej známe je, že táto žiarivo zelená, tenká a kľukatá stonka, ktorú zvyčajne nájdete na trhoch a nie na pultoch obchodov, sa dá jesť. Chuť je najviac podobná pažítke, samozrejme je nezameniteľne cítiť cesnak. Môžu sa jesť surové, dusené a varené alebo použiť na dochutenie (do šalátov namiesto cesnaku).

Sú, samozrejme, zdravé, ako aj cibuľa: váš kardiovaskulárny systém vám za ňu bude vďačný, ale ak sa obávate zápachu z úst cibule, môžete ho pomôcť neutralizovať listami petržlenu alebo zeleru.

Súvisiace články