Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Juhokórejské vodné mesto ubytuje až desaťtisíc ľudí
Zdielať na
Life

Juhokórejské vodné mesto ubytuje až desaťtisíc ľudí

V posledných rokoch sa objavilo nespočetné množstvo nápadov, ako by sme mohli lepšie využívať oceány a moria vytvorením plávajúcich miest, ktoré vydržia stúpanie hladiny morí spôsobené klimatickými zmenami a čoraz intenzívnejšie tropické búrky. Južná Kórea neváhala a čoskoro začne realizovať víziu Oceanix, ktorá by mohla slúžiť ako vzor pre množstvo ďalších vodných miest.

​Skupina Bjarke Ingels Group (BIG), známa svojimi extrémnymi nápadmi, prišla v roku 2019 s plánom vytvoriť projekt Oceanix City v spolupráci s klientom Oceanix a Centrom oceánskeho inžinierstva (MIT). Nielenže má toto oznámenie veľkú váhu tým, že dánski architekti často realizujú extravagantné nápady, k oznámeniu došlo v sídle OSN v New Yorku s podporou UN-Habitat.

Inžinieri BIG plánujú vytvoriť mesto zo šiestich vzájomne pospájaných šesťuholníkových platforiem, ktoré modulárne vytvoria umelé súostrovie. Jedna šesťuholníková platforma by mala približne 12 hektárov a poskytla by bývanie 1 650 ľuďom, čím by sa Oceanix City stal novým domovom pre zhruba desaťtisíc obyvateľov.

​Ostrovy plávajúceho mesta boli navrhnuté tak, aby odolali aj tým najsilnejším hurikánom piatej kategórie a aby stúpali alebo klesali s hladinou mora, čím by poskytli riešenie jedného z najničivejších účinkov zmeny klímy: predpokladá sa, že nárast hladiny morí stúpne do roku 2050 natoľko, že zasiahne až 90 percent pobrežných oblastí a niektorým ostrovným štátom hrozí zánik v dôsledku zaplavenia vnútrozemských oblastí morom.

Oceanix City bolo zároveň navrhnuté tak, aby zabezpečilo, že mesto nezhorší klimatickú situáciu. Mesto na vode by na stavbu využívalo miestne dostupné obnoviteľné suroviny, ako drevo a bambus a energiu by zabezpečovali veterné a vodné turbíny a solárne panely. Kvôli stabilite BIG plánuje na ostrovoch výstavbu nízkych štvor- až sedemposchodových budov, ktoré by sa mierne rozširovali smerom nahor, aby poskytovali tieň obyvateľom a maximalizovali priestor dostupný pre solárne panely. Na ostrovoch by tiež malo byť približne tritisíc metrov štvorcových ornej pôdy, ktorá by sa hnojila rybím trusom, aby bolo mesto sebestačné z hľadiska produkcie potravín. V klietkach pod platformami by sa chovali morské riasy, hrebenatky a iné morské mušle.

Koľko z rozsiahlych plánov sa zrealizuje v prímorskom meste Pusan, kde sa začne s výstavbou prvého prototypu platformy, sa zrejme ukáže až okolo apríla, tvorcovia nápadu sú napriek tomu vodným mestom nadšení. Itai Madamombe, jeden zo spoluzakladateľov Oceanix, uviedol, že architekti v jednom z najväčších prístavných miest na svete už majú rozsiahle skúsenosti s výstavbami na vode, takže dúfajú, že prototyp by mohol byť postavený do roku 2025.

Podľa Business Insider by projekt, ktorý bude stáť zhruba 200 miliónov dolárov, mohol neskôr slúžiť ako model pre výstavbu ďalších podobných miest. Madamombe potvrdil, že spoločnosť v súčasnosti rokuje s najmenej desiatimi vládami. Hoci vizuálne návrhy by mohli ľahko vyvolať dojem, že Oceanix City bude primárne pre bohatých, Marc Collins Chen, generálny riaditeľ Oceanixu, túto myšlienku dôrazne vyvrátil ešte v roku 2019 a zdôraznil, že mesto, ktoré plánujú „sa nemôže stať výsadou bohatých."

Súvisiace články