Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Metropolu budúcnosti pre päť miliónov ľudí plánujú postaviť uprostred ničoho
Zdielať na
Chill

Metropolu budúcnosti pre päť miliónov ľudí plánujú postaviť uprostred ničoho

Zdroj: BIG

Dánsky architekt Bjarke Ingels si vytýčil nový cieľ. Na žiadosť miliardára Marca Loreho plánuje postaviť celé mesto prakticky z ničoho, navyše v púštnej oblasti Spojených štátov.

Ingelsove architektonické štúdio BIG oznámilo na Twitteri, že mesto s názvom Telosa bude postavené na ploche 150 tisíc hektárov, v západnej časti neobývaného územia Spojených štátov.

Víziou architektov je vytvoriť v Amerike novú metropolu, ktorá nastaví globálny štandard mestského života, rozšíri ľudský potenciál a bude vzorom pre budúce generácie.

BIG

​Nápad vzniku mesta skrsol v hlave miliardára Marca Loreho. Ten plánuje územie darovať nadácii, ktorej stúpajúca hodnota by zabezpečovala rozvoj mesta a zlepšila blahobyt jeho obyvateľov.

Lore tvrdí, že pozemok by sa mohol zmeniť z pustej púšte na modernú metropolu v hodnote niekoľkých miliárd dolárov.

Predstavuje si, že populácia mesta vzrastie v priebehu nasledujúcich štyridsiatich rokov na päť miliónov. Jeho cieľom je dosiahnuť do roku 2030 päťdesiattisíc obyvateľov. To znamená, že hustota obyvateľstva by bola asi ako v San Franciscu (518 obyv./km²). Tiež chce, aby sa Telosa stala najudržateľnejším mestom na svete.

BIG

​​"Predstavte si, čo všetko je možné prostredníctvom udržateľných stavebných materiálov, samošoférujúcich vozidiel, elektrických lietadiel a podzemného transportu materiálov!" – uviedol Lore.

Ingelsovou víziou je, že mesto poskytne rôzne možnosti bývania, ktoré budú dostupné pre všetkých. V jeho strede by vyrástla vyhliadková veža s názvom Equitism, ktorá by sa mohla stať symbolom mesta. Architekt tiež vyvíja globálny akčný plán, aby ukázal, že udržateľné ľudské bytie je možné pomocou existujúcich technológií dosiahnuť na celej planéte.

Súvisiace články