Jasno
15°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Vykopali 4000-ročnú hlinenú tabuľku: Poskytuje cenné informácie
Zdielať na

Vykopali 4000-ročnú hlinenú tabuľku: Poskytuje cenné informácie

Zdroj: FreePik

Na území dnešného Turecka bol nedávno objavený unikátny artefakt z neskorej doby bronzovej, ktorý prekvapil vedcov.

Na prvý pohľad sa to môže zdať prekvapujúce, ale minulosť sa neustále mení. Aspoň jej hodnotenie a vnímanie určite áno a najviac nám o nej môžu povedať archeológovia a historici. Nečakaný objav starého písomného prameňa môže radikálne zmeniť to, čo sme si predtým mysleli o minulosti.

Preto je záhadná hlinená tabuľka, hoci nie veľmi veľká, taká dôležitá. Nález 4000 rokov starej tabuľky s klinovým písmom bol vykopaný z ruín starovekého mesta Alalah, husto osídleného sídla z doby bronzovej na území dnešného Turecka.

Vedcom sa podarilo rozlúštiť časť akkadského klinového písma a dospeli k záveru, že ide o text, ktorý sa na prvý pohľad zdá byť bežný. Presnejšie ide o nákup nábytku, ale výskumníci dúfajú, že konečné rozlúštenie tabuľky prispeje k lepšiemu pochopeniu hospodárskych a administratívnych procesov v regióne a v danom období.

Ak si toto všetko premietneme do našej doby, problémom pre budúcich bádateľov pri pochopení súčasného obdobia bude práve to, že budú musieť čerpať z pomerne skromných prameňov. Dnes môžeme nakupovať na internete niekoľkými kliknutiami, bez akejkoľvek „trvalej“ stopy, a preto sú predmety ako hlinené tabuľky také cenné pre výskum minulosti.

Mesto Alalah bolo kedysi hlavným mestom kráľovstva Mukis, jedného z najvýznamnejších obývaných miest v regióne. Doska z 15. storočia pred n. l. svedčí o nákupe drevených stolov, stoličiek a podobne, má rozmery len 4,2 × 3,5 cm a hrúbku 1,6 cm.

Je úžasné, ako sa predmety, ako je tento 28 gramový nález, tak hojne využívali v živote našich predkov, aj keď na prvý pohľad nevyzerajú nijako zvlášť prakticky.

Takto sa vyrábali hlinené tabuľky, ako je táto:

Súvisiace články