Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Objav pri Izraeli: Nové poznatky o starovekých námorníkoch
Zdielať na

Objav pri Izraeli: Nové poznatky o starovekých námorníkoch

Pozrite si tiež archívne video o najstaršom vraku lode.

Nedávny objav pri severnom pobreží Izraela priniesol niečo, čo nikto nečakal.

V hĺbke takmer dvetisíc metrov sa našlo najstaršie morské plavidlo na svete. Okrem mnohých iných nálezov sa zistilo, že staroveká loď obsahuje stovky neporušených amfor.

Pôsobivý vrak lode sa našiel počas bežného prieskumu morského dna spoločnosťou Energean, ktorá sa zaoberá prieskumom a ťažbou zemného plynu, a izraelský archeologický úrad pokračoval vo vykopávkach nálezu. Hlbokomorský prieskum zahŕňal dôkladné preskúmanie lodného nákladu a odhalil množstvo úžasných nálezov.

Našli sa takmer neporušené hlinené nádoby, všetky staré najmenej 3300 rokov.

Nebolo jasné, či sa loď stala obeťou obrovskej búrky, prípadne pirátskeho útoku, ktorý ju potopil, ale odborníkom bolo okamžite jasné, že ide o prvú a najstaršiu loď objavenú vo východnom Stredomorí, necelých 90 kilometrov od najbližšieho pobrežia.

A teraz prichádza skutočne ohromujúca, históriu meniaca časť objavu: nikdy predtým sa to o starovekých moreplavcoch nepredpokladalo, ale ukázalo sa, že mali také neuveriteľne pokročilé navigačné schopnosti, že dokázali preplávať Stredozemné more na dohľad od akéhokoľvek pobrežia. Na navigáciu pravdepodobne používali nebeské telesá, pozorovali polohu hviezd a slnka a určovali ich uhly, aby dosiahli svoj cieľ.

Súvisiace články