Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Neandertálske ženy rodili bez bolesti: Vedci odhalili ako
Zdielať na

Neandertálske ženy rodili bez bolesti: Vedci odhalili ako

Pozrite si tiež archívne video o pravekom jašterovi.

Neandertálske ženy používali v každodennom živote zuby namiesto rúk, ale prečo?

Neandertálci sú naši predkovia, nie sú od nás takí odlišní, ako si možno myslíme. O ranom živote žien vieme len málo, ale máme niekoľko informácií o ich dospievaní. Vedci objavili v DNA neandertálcov mutáciu, ktorá spôsobila, že praveké ženy začali menštruovať skôr. To naznačuje, že pohlavnú dospelosť dosiahli skôr ako neandertálske ženy. Je tiež pravdepodobné, že si skôr zaobstarali partnera, hoci nemáme informácie o tom, ako dlho si partnera vyberali. Jedna štúdia naznačuje, že ženy sa mohli presťahovať z vlastnej komunity za svojím partnerom, ale nevieme, či to bola slobodná voľba.

Vedci analyzovali genetiku trinástich neandertálcov, aby zistili, ako boli ich spoločnosti organizované. DNA žien vykazovala väčšie rozdiely ako DNA chromozómu Y, čo naznačuje, že ženy migrovali medzi spoločenstvami. Mnohé neandertálske ženy rodili deti, dokonca aj deti napoly homo sapiens. Pôrod bol pravdepodobne rovnako náročný ako dnes.

Virtuálna rekonštrukcia panvovej kosti neandertálca naznačuje, že pôrodný kanál bol iný ako u moderných ľudí. Nebol skrútený a najširší bol zo strany. To naznačuje, že deti sa v maternici nemuseli otáčať, ale neznamená to, že pôrod bol jednoduchší. Neandertálske deti mohli mať väčšiu hlavu, čo sťažovalo pôrod. Našťastie mohli mať istú pomoc v podobe duly. Podľa štúdie z roku 2019 mali neandertálci zdravotné praktiky a tie mohli zahŕňať aj dulu.

Dôkazy naznačujú, že úloha žien sa až tak nelíšila od úlohy mužov. Na pozostatkoch oboch pohlaví sa našli zranenia naznačujúce lov. Opotrebovanie zubov naznačuje, že príslušníci oboch pohlaví používali zuby aj ako ruky. Rozdelenie úloh sa nezmenilo ani s rodičovstvom. Nie je dôvod domnievať sa, že praveké ženy prestali loviť kvôli tehotenstvu, dojčeniu alebo výchove detí. Archeologické dôkazy nenaznačujú prísnu deľbu práce medzi pohlaviami. Bez stroja času je ťažké presne zistiť, aký bol život neandertálskych žien. To málo dôkazov, ktoré máme, vykresľuje obraz s mnohými rozdielmi a len málo podobnosťami so životom dnešných žien.

;

Súvisiace články