Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vedci odhalili hrôzy praveku: TOTO robili jaskynní muži ženám
Zdielať na

Vedci odhalili hrôzy praveku: TOTO robili jaskynní muži ženám

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako vyzerala tínedžerka v praveku.

Osud žien v dobe kamennej nebol žiadnou hračkou.

Nová štúdia sa snaží nájsť odpoveď na otázku, ako sa uzavreté, izolované komunity z doby kamennej vyhýbali príbuzenskému kríženiu a zároveň zabezpečovali správny počet potomkov. Vedci skúmali desať kostier z Francúzska, pochádzajúcich zo 6700 rokov starých lokalít na rozhraní stredného a neolitu.

Keďže populácia bola nízka a komunity pozostávali z jednej veľkej rodiny, vyvstáva otázka, ako sa vzájomne sobášili bez toho, aby sa stali súrodencami alebo bratrancami. Je to zaujímavé, pretože pohreby naznačujú, že v hroboch sa nachádzajú pokrvní príbuzní.

Výskumníci tvrdia, že to nemusí byť nevyhnutne pravda. Forma pochovávania naznačuje úzke sociálne väzby, ale nie nevyhnutne príbuzenské vzťahy. Príbuzenský vzťah zostáva dôležitý aj po smrti.

Na základe izotopových štúdií vedci zistili, že pohrebiská odhaľujú rôzne skupiny. Podiel bielkovín morského pôvodu naznačuje, že ženy z Hoedicu žili na inom mieste skôr ako pred smrťou. To naznačuje, že rybársko-lovecké komunity si ženy vymieňali, aby sa vyhli príbuzenskému kríženiu.

Šokujúce je, že výskumníci nenašli žiadne dôkazy o potomstve z incestu. Na rozdiel od predchádzajúcej teórie ženy nepochádzali z poľnohospodárskych komunít, ale boli vymenené medzi rybársko-loveckými komunitami. "Tok génov" prebiehal len medzi komunitami lovcov rýb a žiadne ženy poľnohospodárov sa k nim nepridali.

Štúdia vrhá nové svetlo na štruktúru spoločností doby kamennej a úlohu žien. Výmena žien slúžila nielen na zabránenie príbuzenskému kríženiu, ale aj na posilnenie väzieb medzi spoločenstvami. 

 

Súvisiace články