Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šokujúci objav: Ženy v tejto činnosti prekonali mužov už v praveku
Zdielať na
Life

Šokujúci objav: Ženy v tejto činnosti prekonali mužov už v praveku

Pozrite si tiež archívne video o recyklácii v praveku.

Ženy dokázali oveľa viac, dokonca aj v praveku.

Keď si predstavíte pravekého človeka, najpravdepodobnejšie vám napadne obraz muža loviaceho v jaskyni, najmä keď si spomeniete na obraz v učebniciach dejepisu. Nová štúdia však naznačuje, že títo muži žijúci v jaskyniach neboli ani zďaleka tak stavaní na lov ako ich ženské náprotivky.

Zatiaľ čo praveké ženy boli dlho považované za opatrovateľky a zberačky a muži za lovcov, vedci z University of Notre Dame teraz túto teóriu vyvrátili. Ich štúdia teraz odhalila, že praveké ženy nielenže mohli loviť, ale vďaka svojej anatómii boli na túto úlohu vhodnejšie.

Namiesto prepisovania histórie sa naša štúdia snaží napraviť samotný historický pohľad, ktorý z nej ženy vymazal

- povedala Dr. Cara Ocobock, hlavná autorka štúdie.

Výsledky ukazujú, že ženské telo je vhodnejšie na túto vytrvalostnú činnosť, ktorá by bola v ranom love rozhodujúca. Hlavným dôvodom tejto biologickej výhody sú hormóny - v tomto prípade estrogén a adiponektín - ktoré sú zvyčajne prítomné vo väčšom množstve u žien ako u mužov.

TIETO DVA HORMÓNY ZOHRÁVAJÚ ROZHODUJÚCU ÚLOHU V SCHOPNOSTI ŽENSKÉHO TELA RÝCHLO ODBÚRAVAŤ GLUKÓZU A TUKY - ČO JE FUNKCIA, KTORÁ JE KĽÚČOVÁ PRE ŠPORTOVÝ VÝKON. ESTROGÉN POMÁHA NAJMÄ TÝM, ŽE PODPORUJE TELO, ABY VYUŽÍVALO ULOŽENÝ TUK AKO ZDROJ ENERGIE SKÔR, NEŽ SPOTREBUJE ZÁSOBY SACHARIDOV, A TÝM, ŽE CHRÁNI TELESNÉ BUNKY PRED POŠKODENÍM POČAS TEPELNÉHO STRESU.

Profesorka Ocobock uviedla, že keďže tuk obsahuje viac kalórií ako sacharidy, znamená to, že rovnaká trvalá energia vás môže udržať pri živote dlhšie a oddialiť únavu.

V dôsledku toho vedci tiež zistili, že stavba tela žien by im poskytovala výhodu pri love, čo je skutočný prelom v porovnaní s tým, čo sme vedeli o jaskynných ľuďoch, uvádza Daily Mail.

Viac o živote pravekých ľudí sa dozviete v nasledujúcom videu!

Súvisiace články