Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zázračný objav: Stratený praveký svet v čínskom podzemí!
Zdielať na
Video

Zázračný objav: Stratený praveký svet v čínskom podzemí!

Zdroj: YouTube/South China Morning Post

Záhadné miesto by mohlo byť domovom neznámych tvorov, tvrdia vedci.

Čína je v každom ohľade fascinujúca krajina. Na Zemi je len veľmi málo miest, kde môžu starobylá kultúra a tradície tak ľahko koexistovať s modernou technológiou. Zatiaľ čo usilovne pracujú na dobývaní vesmíru a predbiehaní Spojených štátov, dokázali si dodnes zachovať svoje tradície a identitu.

Popri mestách rastúcich ako huby po daždi sa však v tomto rozľahlom štáte ukrýva aj nespočetné množstvo prírodných divov. Čo sa týka rozmanitosti, nikto sa nemôže sťažovať, nájdete tu všetko od zasnežených, oblohu dvíhajúcich vrcholov hôr až po púšte a svieže zelené lesy. Vďaka jedinečnej geológii krajiny majú navyše v mnohých regiónoch veľký význam rozsiahle vodné diela.

Útvar známy ako cenote je prirodzene vytvorený krasový útvar v tvare kužeľa, ktorý vznikol zrútením vápencového výbežku. Môže mať priemer a hĺbku od niekoľkých metrov do stoviek metrov a na jeho dne sa zvyčajne nachádza stojatá alebo tečúca voda. Najčastejšie sa vyskytuje v Mexiku a Strednej Amerike, ale obrovský cenote bol objavený aj v Číne.

Ako sa uvádza v magazíne Ancient Origins, nedávno objavený obrovský závrt je 192 metrov hlboký, 306 metrov dlhý a 150 metrov široký. Čína je domovom pomerne veľkého počtu tzv. nebeských jám, ale táto je jedinečná vo viacerých ohľadoch. Na jej dne výskumníci, ktorí ju vykopávali, našli neuveriteľne hustú vegetáciu. Niektoré stromy boli vysoké viac ako 40 metrov a aj podrast siahal členom expedície po plecia.

Chen Lixin, ktorý viedol výskum, povedal:

"Nebol by som prekvapený, ak by sa ukázalo, že na tomto mieste sa nachádzajú druhy, ktoré zatiaľ veda nepozná."

To dokazuje, že aj dnes môžeme nájsť miesta skryté pred svetom, ktoré je zaujímavé preskúmať.

 

Súvisiace články