Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V Egypte objavili záhadné znaky: Chceli ich pred nami ukryť
Zdielať na

V Egypte objavili záhadné znaky: Chceli ich pred nami ukryť

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako to vyzerá vo vnútri Cheopsovej pyramídy.

Heslom bolo vymazať minulosť na dobro, čo môže byť pohľadom súčasníka veľmi povedomé.

Keď počujeme o starovekom Egypte, zvyčajne si predstavíme fantastické kresby na stránkach školských učebníc dejepisu, gigantické pyramídy, pozlátené tróny, bojové vozy a, samozrejme, posmrtnú masku faraóna Tutanchamóna, ktorá sa za posledných sto rokov stala neoddeliteľnou súčasťou popkultúry.

V živote Egypťanov však bolo aj veľa intríg. Pravdepodobne už to, že hrobka Tutanchamóna, ktorý vládol veľmi krátko, a teda nepriniesol žiadne skutočné a trvalé historické úspechy, sa našla v takom neporušenom stave, je zásluhou jedného z najvernejších faraónových poradcov, ktorý chcel, aby bol faraón po smrti čo najskôr pochovaný.

V chráme Sethiho I. z Abydosu sa však našlo niečo veľmi strašidelné. Aj keď je to desivý zážitok až o 3 000 rokov neskôr.

V hieroglyfoch to vyzerá ako vrtuľníky a inde sa na kresbách a znakoch dajú rozoznať ponorky. A na ich základe začali konšpirační teoretici špekulovať, že tu je konečne dôkaz, že starí Egypťania pred tisíckami rokov používali neuveriteľne vyspelú technológiu. Pravda je však taká, a na to poukázali aj odborníci, že v skutočnosti sa tu mieša politický akt a plynutie času.

Staré nápisy prepísali noví faraóni, aby sa nápis týkal aj ich. Je to akt manipulácie minulosti, ktorý si vyžaduje, aby sa staré nápisy vymazali, prípadne nejakým spôsobom zneviditeľnili. To sa robilo pomocou sadry, ktorá sa časom odrala, čo viedlo k neskoršiemu vytvoreniu nápisov, do ktorých bolo pripojených niekoľko hybridných hieroglyfov, ktoré maria výskum skutočnosti a prepisujú minulosť.

Tento proces sa nazýva palimpsest a často sa používal v stredoveku.

 

Súvisiace články