Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Za ušami starovekých egyptských sôch našli tajné komnaty
Zdielať na

Za ušami starovekých egyptských sôch našli tajné komnaty

Pozrite si tiež archívne video o Veľkej Sfinge v Gíze

Čo by mohli skrývať tajomné komory za ušami staroegyptských sôch?

Staroveké egyptské sochy sú fascinujúce umelecké diela, ktoré ponúkajú pohľad na minulú civilizáciu. Sochy však nie sú len estetické, niektoré z nich ukrývajú aj tajomstvá. V posledných rokoch archeológovia objavujú čoraz viac malých komôr ukrytých za ušami. Tieto komory sú pre výskumníkov záhadou, ktorá sa snaží odhaliť ich funkciu a význam.

Tento objav sa môže zdať medzi staroegyptskými nálezmi nezvyčajný, ale nie je ojedinelý. Boli objavené desiatky výklenkových komôr, najmä v okolí Veľkej sfingy v Gíze. Počas vykopávok, ktoré sa uskutočnili v 30. rokoch 20. storočia, Dr. Selim Hasan odhalil množstvo príkladov v chráme sfingy Amenhotepa II. z Novej ríše a v jeho okolí, ako aj v okolí samotného monumentu sfingy.

TIETO VÝKLENKY PATRIA MEDZI NAJZAUJÍMAVEJŠIE NÁLEZY V ARCHEOLOGICKOM VÝSKUME. ALE NA AKÝ ÚČEL SLÚŽILI?

Komory zvyčajne nie sú väčšie ako veľkosť ľudskej hlavy a ich vchody sú často starostlivo ukryté. Ťažký prístup a skryté umiestnenie naznačujú, že obsah komôr nebol určený na verejné použitie. Hieroglyfy a výzdoba na stenách naznačujú náboženské rituály, ale presná funkcia zatiaľ nie je jasná.

Podľa niektorých teórií sa komnaty používali na veštenie.

Sochy často zobrazovali bohov alebo bohyne a komnaty mohli slúžiť ako prostriedok komunikácie veriacich s posmrtným životom. Iné teórie naznačujú, že komory slúžili na uskladnenie pokladov ukrytých v sochách. Úzky vchod a skryté umiestnenie komôr mohli poskytovať ochranu pred zlodejmi.

Vykopávky komnát sú ešte len v začiatkoch a výskumníci majú pred sebou ešte veľa práce, aby úplne pochopili ich funkciu a význam. Ďalší výskum môže objasniť účel týchto záhadných komnát a poskytnúť pohľad do hlbších vrstiev staroegyptskej náboženskej viery a rituálov.

Niekoľko ďalších informácií o komnatách:

  • Komnaty boli prvýkrát objavené začiatkom 20. storočia, ale až v posledných rokoch sa začali dôkladnejšie skúmať.
  • Komnaty sa doteraz našli len na egyptských sochách.
  • Veľkosť a tvar komôr sa od sochy k soche líšia.
  • V komorách sa nenašlo veľa cenných predmetov.

Komory zostávajú pre egyptológov záhadou, ale ďalší výskum môže objasniť ich funkciu a význam.

;

Súvisiace články