Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Vzácny objav pri aztéckych pyramídach: Okamžite ho zahrabali
Zdielať na

Vzácny objav pri aztéckych pyramídach: Okamžite ho zahrabali

Pozrite si tiež archívne video o údajnom konci sveta podľa mayského kalendára.

Osud desivého disku bol spečatený.

Z hlbín zeme v Mexiku sa vynárajú ohromujúce nálezy, pretože vedci sú konfrontovaní so sériou situácií, ktoré odhaľujú, že tieto predmety, z ktorých sa vykľuli neoceniteľné poklady, mohli pred stáročiami vykopať Španieli. Alebo ich uložili do zeme ešte skôr, aby ich nikto nikdy nenašiel.

Jedným z týchto neoceniteľných pokladov je slávny aztécky slnečný disk, ktorý sa veľmi často spomína v súvislosti s aztéckou kultúrou, často s veľmi silným popkultúrnym prvkom. Zaujímavosťou je, že slávny slnečný disk našli ešte v roku 1790 robotníci na stavenisku v Mexico City.

Čoskoro sa zistilo, že kameň je aztécky kalendár, a obrovský disk s veľmi zložitou symbolikou bol okamžite uctievaný ako národný poklad. Kameň má priemer takmer štyri metre a hrúbku jeden meter. Do zeme ho zakopali Španieli pravdepodobne v 16. storočí, keď porazili Aztékov. O niekoľko storočí tu vyrástlo jedno z najväčších miest na svete, Mexico City, a objekt bol objavený počas výstavby.

Neskôr bol kameň zavesený na katedrále a v Mexiku sa tešil veľkej úcte. Disk obsahuje aj aztécky kalendár a neskôr sa zistilo, že bol pravdepodobne jedným z hlavných prvkov obetných rituálov, keďže pre Aztékov predstavoval oltár ľudských obetí. Kameň inak nebol veľmi využívaný, keďže bol vytesaný niekedy v 15. storočí.

 Je zároveň proroctvom, pretože ukazuje, že štyri slnká už boli zničené a my sme sa nachádzali v piatom, keď bol vytesaný.

TAKTO VYZERÁ:

Súvisiace články