Skoro jasno
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
500-ročná mapa odhaľuje temné tajomstvá Zeme: Nebudete veriť vlastným očiam
Zdielať na
Video

500-ročná mapa odhaľuje temné tajomstvá Zeme: Nebudete veriť vlastným očiam

Zdroj: FreePik

Môžete na nej vidieť veci, ktoré dnes už neuvidíte.

V priebehu storočí vzniklo nespočetné množstvo máp Zeme a niektoré z nich sú úžasne presné, a to aj v čase, keď neexistovali satelity, neexistovali Google Maps a Zem sme nemohli vidieť z vesmíru, ba dokonca ani z lietadla.

Vtedajší ľudia zobrazovali svet, ktorý poznali a o ktorom vedeli, s úžasnou presnosťou. Existujú však aj mapy, ktoré sa dnes vo svetle našich vedeckých poznatkov zdajú byť zvláštne alebo sa odchyľujú od našich tradičných predstáv. Aj tie však môžu byť nesmierne zaujímavé, hoci len z tohto dôvodu,

PRETOŽE SÚ TO BIZARNÉ ZOBRAZENIA.

Vezmime si napríklad slávnu tureckú mapu Piri Reis, ktorá v roku 1513 veľmi presne zobrazovala časti Ameriky, a to ešte predtým, ako ich oficiálne objavil Krištof Kolumbus. Niektorí sa dokonca domnievajú, že na mape sú dokonca zobrazené obrysy Antarktídy, čo by mohlo naznačovať, že Piri Reis použil zdroje, ktoré boli vytvorené buď starovekou, vyspelou civilizáciou, alebo dokonca mimozemskou technológiou, aby vytvoril zdroj, ktorý Turek použil na vytvorenie svojej mapy.

Samozrejme, práve to robí príbeh vzrušujúcim.

Ďalšou fascinujúcou otázkou je, čo sa stalo so strateným kontinentom, ktorý sa pravidelne objavoval na mapách v 16. a 17. storočí. Tento ostrov, Frizland, sa na vtedajších mapách nachádzal južne od Islandu a pravidelne sa na nich objavoval. Neskôr však vošiel do dejín ako fantómový ostrov, pretože tam nič nebolo, niekto ho len nakreslil na mapu a tá sa odovzdala. Úžasné je, že následný výskum ukázal, že ostrov pravdepodobne nikdy neexistoval, vymyslela si ho dvojica súrodencov, ale ich príbeh bol taký autentický, že sa preniesol na oficiálne mapy.

A Európa dlho verila, že v Atlantiku je viac ostrovov, hoci žiadne neexistovali. Príbeh o Frislande sa spájal aj s príbehom o Atlantíde.

Súvisiace články