Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Dokonalá mapa Zeme neexistuje: Všetko doposiaľ sme vedeli zle
Zdielať na
Video

Dokonalá mapa Zeme neexistuje: Všetko doposiaľ sme vedeli zle

Zdroj: Pixabay

Zem v skutočnosti nevyzerá tak, ako na mapách, ale to vie len málo ľudí.

V priebehu storočí, a najmä po veľkom geografickom objavení Ameriky Kolumbom, vzniklo nespočetné množstvo máp Zeme. Už v tejto súvislosti sa stretávame s veľmi zaujímavými faktami, pretože mnohí ľudia sa domnievajú, že na slávnej mape Piriho Reisa z roku 1513 je vedľa Ameriky zobrazená Antarktída, čo je šokujúci fakt, keďže Antarktída bola objavená niekoľko sto rokov po objavení Ameriky.

Každá mapa, ktorú poznáme, je nesprávna, a to sa dá veľmi jednoducho dokázať. Naša Zem je guľatá, zatiaľ čo mapy sú ploché. Kanál webovej stránky Vox na YouTube predviedol, aký veľký problém je premeniť guľu na dokonalú rovinu. V priebehu storočí to urobilo mnoho matematikov a iných odborníkov. Z matematického hľadiska je nemožné znázorniť Zem ako rovinu bez skreslenia.

Napríklad jedno z najznámejších zobrazení, Mercatorova projekcia, síce zachováva tvar krajín, ale zároveň je nesmierne skreslená, najmä keď sa blížite k severnému a južnému pólu. Preto sa rozmery jednoducho posúvajú. Gall Petersova projekcia zachováva rozmery a zároveň skresľuje tvar krajín. Neexistuje teda žiadne dokonalé zobrazenie, ktoré by sa podobalo skutočnosti, ak to chcete, musíte sa pozrieť na glóbus.

Súvisiace články