Polojasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
V tomto bode na Zemi je bližšie k vesmíru ako k akejkoľvek pevnine
Zdielať na
Video

V tomto bode na Zemi je bližšie k vesmíru ako k akejkoľvek pevnine

Zdroj: NASA

Predstavujeme vám stredobod ničoho.

Už v roku 1992 chorvátsko-kanadský inžinier geodet Hrvoje Lukatela vypočítal (pomocou vlastného geopriestorového softvéru), kde sa nachádza (geografický) bod na Zemi, ktorý je najvzdialenejší od akejkoľvek pevniny. Možno to nie je prekvapujúce, že

toto konkrétne miesto sa nachádza v južnom Tichom oceáne a najbližšia pevnina od neho je vzdialená 2688 kilometrov.

- Pitcairnove ostrovy na severe, Veľkonočný ostrov na severovýchode a pobrežie Antarktídy na juhu sú vzdialené približne rovnako.

To znamená, že najbližším ľudským obydlím je Medzinárodná vesmírna stanica, ktorá nad ním prechádza vo výške približne 400 kilometrov.

Lukatela pomenoval tento bod Nemo Point podľa kapitána Nema, hlavného hrdinu svojho obľúbeného románu z detstva od Julesa Verna, na 48° 52′ 36″ južnej zemepisnej šírky a 123° 23′ 36″ západnej zemepisnej dĺžky (48° 52,6′ j. š. a 123° 23,6′ z. d.), ktorý sa nachádza na mape tu:

Bod Nemo je nielen najďalej od všetkého, ale je obklopený 22 405 411 km² vodnej plochy, čo je taká obrovská plocha, že je dokonca väčšia ako celý bývalý Sovietsky zväz, a navyše je tu oceán hlboký 4 000 metrov. Všetky tieto vlastnosti viedli odborníkov k tomu, že ho považujú za ideálne miesto pre vesmírny cintorín, pretože je to najmenej pravdepodobné miesto, kde by mohlo dôjsť k poškodeniu zrážkou s vesmírnymi prostriedkami, ktoré sa stali nadbytočnými alebo nebezpečnými.

Od roku 1971 spadlo do vody v okolí Nema takmer 300 kusov vesmírneho odpadu vrátane najmenej piatich vesmírnych staníc, pričom väčšina z nich bola amerického alebo ruského pôvodu.

Súvisiace články