Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
NASA niečo objavila na Marse: Zatiaľ na to nemá vysvetlenie
Zdielať na
Video

NASA niečo objavila na Marse: Zatiaľ na to nemá vysvetlenie

Zdroj: NASA

Perseverance poslal na Zem ďalší skvelý záber, vyvoláva množstvo otázok.

Je to takmer neuveriteľné, ešte stále si jasne pamätáme deň, keď na červenú planétu dorazil marsovský rover Perseverance, bola to obrovská senzácia a výskumníci, vedci a odborníci z NASA si robili veľké nádeje, že rover bude na Marse. Teraz je na povrchu červenej planéty už 800 dní a vedeckému svetu poskytol množstvo cenných údajov. Snímky, ktoré posiela, sú vždy senzáciou aj pre tých, ktorí chcú na každej z nich postrehnúť niečo, čo by mohlo mať niečo spoločné s nejakou mimozemskou civilizáciou.

Perseverance zhromažďuje vzorky, ktoré môže misia Mars Sample Return neskôr priniesť na Zem a začať s hlbším výskumom, keď už má k dispozícii nálezy. Nedávno odfotografovala obrovský kamenný kopec, ktorý sa týči do výšky 250 metrov a ktorého vzorky zatiaľ nie sú známe.

Vedci však predpokladajú, že ide o sedimentárne horniny.

Predpokladá sa, že priehlbiny sú stopami koryta rieky, ktorá tu kedysi dávno tiekla, ale vedci nevedia nič o pôvode vody, ba ani to, akú podobu mohla mať. Čo je však veľmi vzrušujúce, odborníci sa domnievajú, že mohlo ísť o divoký potok, ktorý bol súčasťou vodnej siete, ktorá sa nakoniec zhromaždila v kráteri Jezero. Je to však len jedno z vysvetlení, pretože existujú aj iné vysvetlenia týchto vyrezaných priehlbín.

V minulosti vedci tiež dokázali, že červená planéta mohla byť kedysi plná veľkých riek a morí, teda modrá, ale jej prostredie sa časom zmenilo. 

Tu je úžasné video týchto riečnych korýt na údajne modrom Marse:

Súvisiace články