Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Skamenelina knihy na Marse: Vedci neverili vlastným očiam
Zdielať na
Video

Skamenelina knihy na Marse: Vedci neverili vlastným očiam

Zdroj: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Marsovské rovery NASA jeden po druhom prinášajú sériu prekvapivých a mimoriadnych objavov.

Červená planéta je už dlho stredobodom ľudského záujmu, a ak je všetko pravda, v dohľadnej budúcnosti by sa na jej prieskum mohla vydať ľudská misia vesmírnej lode SpaceX. Dovtedy si však budeme musieť vystačiť s fantastickými fotografiami a objavmi, ktoré dlhodobo robia rovery skúmajúce povrch planéty Mars.

Nie je náhoda, že starý vedecký vtip o tom, že Mars je jediná známa planéta, ktorú obývajú výlučne roboty, bol vymyslený už dávno. Na povrchu tohto záhadného telesa totiž pristálo mnoho prístrojov vyrobených človekom a merania robotov obohatili naše poznatky o množstvo nových informácií. Bez nich by bolo nepredstaviteľné, že by sme ho jedného dňa mohli sami navštíviť. Medzi objavmi sa občas objavia aj záhadné objekty, o ktorých sa správy po internete šíria rýchlosťou blesku.

​Medzi snímkami, ktoré poslala domov Curiosity, sa teraz objavila jedna, ktorá okamžite upútala pozornosť ľudí a mnohí sa hneď snažili zistiť viac, než len to, čo je na nej. Na fotografii je zobrazený skalný útvar, ktorý vyzerá ako skamenená kniha. Podobnosť je nepochybne nápadná, ale žiaľ, nejde o starobylý kódex opustený bývalými Marťanmi, ale o kus skaly, ktorý vznikol prírodnými procesmi.

Drobný objekt, ktorý má v skutočnosti priemer len 2,5 centimetra, zachytil Curiosity pomocou kamerového systému Mars Hand Lens Imager (MAHLI) na konci ramena robota. Podľa vedcov NASA sú zvláštne tvarované skaly na červenej planéte veľmi časté. Zvyčajne sú tvorené minerálmi, ktoré po sebe zanechali dávne vody, dlho pochované pod mäkšími sedimentmi, ale počas miliárd rokov ich na povrch vynieslo vytrvalé erózne pôsobenie vetra.

Curiosity má za sebou 3 800 dní na Marse počas svojej dlhej misie a dúfajme, že bude aktívne slúžiť vede ešte mnoho rokov. Skúmanie možných stôp minulého života však nie je úlohou tohto prístroja, ale marsovského rovera Perseverance. Bol by to najväčší objav v dejinách ľudstva, keby sa nám podarilo dokázať, že na inom nebeskom telese je alebo bol život, ale rovnako dôležitý je aj geologický výskum, ktorý nám pomôže pochopiť minulosť Marsu. Možno nám jedného dňa umožnia lepšie pochopiť fungovanie našej vlastnej planéty.

Súvisiace články