Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Objavili Kleopatrinu hrobku: Nikdy ju však neotvoria
Zdielať na

Objavili Kleopatrinu hrobku: Nikdy ju však neotvoria

Pozrite si tiež archívne video o tom, čo skolilo Tutanchamóna.

Vedci už dlho špekulovali, že hrobka by sa tam mohla nachádzať, ale nepodarilo sa im ju otvoriť.

Kleopatra, ktorá žila v rokoch 69 pred n. l. až 30 pred n. l., bola jednou z najznámejších a najcharizmatickejších vládcov starovekého Egypta a legendy rozprávajú o nej a jej romantickom živote, keďže mala blízko k viacerým cisárom.

Ako členka dynastie Ptolemaiovcov bola Kleopatra jednou z posledných významných vládcov helenistického sveta a jedinou, ktorá hovorila po egyptsky. Bola známa svojou očarujúcou a presvedčivou osobnosťou a politickými schopnosťami pri zachovaní nezávislosti Egypta,

A DOKONCA ZVÝŠILA SILU KRAJINY AŽ DO OKAMIHU JEJ PÁDU.

Kleopatra mala romantické vzťahy aj s dvoma rímskymi vodcami, Júliom Cézarom a Markom Antoniom, čo malo pre Egypt aj Rímsku ríšu významné politické dôsledky. Tieto vzťahy zohrali kľúčovú úlohu v rímskych občianskych vojnách a nakoniec viedli k tragickej smrti Kleopatry a Antonia, po ktorej sa Egypt spolu s pyramídami nakoniec stal rímskou provinciou.

Kleopatra, samozrejme, inšpirovala aj umenie, pričom o nej vznikli desiatky filmov a iných umeleckých diel.

Jej hrobku hľadali celé stáročia, ale nikdy ju nenašli. Nedávno popredný egyptský archeológ prezradil, kde sa nachádza, ale otvoriť ju nemôžu. Objavili, kde sa hrobka nachádza, ale miesto je neprístupné. Jedna z najznámejších výskumníčok Kathleen Martínez je na stope hrobky už desaťročia a predtým sa za miesto odpočinku milencov považovala obrovská jaskyňa v púšti, ale popredný egyptský archeológ Zahi Hawass v rozhovore pre The Sun povedal, že hrobka sa pravdepodobne nachádza vedľa bývalého kráľovského paláca.

Má to však háčik - oblasť je už veľmi dlho úplne pod vodou. Podľa odborníka to je hlavný dôvod, prečo nebola doteraz otvorená.

TU JE FOTOGRAFIA ÚŽASNÉHO KLEOPATRINHO PALÁCA NA DNE MORA:

Súvisiace články