Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hrozivé pozorovanie oblohy v Nórsku: Záhadné svetlá držia vedcov v napätí
Zdielať na
Video

Hrozivé pozorovanie oblohy v Nórsku: Záhadné svetlá držia vedcov v napätí

Zdroj: YouTube/Hessdalsfenomenet

Vedci majú niekoľko teórií o záhadnej príčine svetiel v Hessdalene. Celý príbeh nórskej záhady však zostáva nevyriešený.

Najnovší dokumentárny seriál spoločnosti Netflix s názvom Top Secret UFO Projects: Declassified (Prísne tajné projekty UFO: Odtajnené) opäť upriamil pozornosť na UFO a záhady, ktoré ich obklopujú. Počuli ste však o nórskej mimozemskej záhade? Obyvatelia Hessdalenu už desaťročia pozorujú nad horami západne od údolia zvláštne svetlá. Čoskoro sa tento nebeský úkaz stal známy ako Hessdalský fenomén.

Svetlá trvajú niekoľko sekúnd alebo oveľa, oveľa dlhšie. Niekedy sa pohybujú rýchlo, zatiaľ čo inokedy sa vznášajú pomaly.

Kde sa nachádza Hessdalen?

Hessdalen je názov údolia neďaleko mesta Røros v kraji Trøndelag, južne od mesta Ålen, ktoré je zastávkou na železničnej trati Trondheim - Røros. V samotnom údolí žije približne 100 ľudí.

História svetiel Hessdalen

To, čo dnes poznáme ako Hessdalenské svetlá, bolo prvýkrát pozorované 8. decembra 1981. Åge a Ruth Marry Moeovci videli z okna svojej kuchyne na večernej oblohe niečo, čo nazvali "horiaca ohnivá guľa". V priebehu rokov mnoho ďalších ľudí z tejto oblasti nahlásilo pozorovanie nevysvetliteľných svetiel v neďalekých horách. Úkaz sa rýchlo stal známym aj v Nórsku.

Kurt Andressen nafilmoval svetlá v Hessdalene v zime 1982-83.

Na rozdiel od polárnej žiary sa úkaz v Hessdalene vyskytoval vo dne aj v noci. V priebehu rokov sa výskumníci z Østfold University College snažili nájsť príčinu tejto záhady. Multidisciplinárny výskum, na ktorom sa podieľali astrofyzici, geofyzici, fyzici, chemici a elektrotechnici a dátoví inžinieri, prebiehal od 80. rokov 20. storočia.

V roku 1998 bola nainštalovaná kamera, ktorá zaznamenávala a zaznamenáva výskyt svetiel.

V roku 2018 bolo na vrchole hory v nadmorskej výške takmer tisíc metrov zriadené observatórium Hessdalen. Zariadenie poháňané solárnymi panelmi a metanolovými palivovými článkami poskytuje prácu a priestor pre štyroch výskumníkov počas celého roka.

Čo spôsobuje svetlá v Hessdalene?

Hoci existujú veľmi rozdielne vedecké štúdie, príčiny polárnej žiary sú v súčasnosti výskumníkom dobre známe.

Napriek prebiehajúcemu výskumu si však stále nie sme istí, čo spôsobuje úkazy v Hessdalene. Existuje však niekoľko pracovných teórií, ktoré je ťažké interpretovať aj po prečítaní, ale podelíme sa o ne s našimi čitateľmi.

  1. Hessdalenské svetlá sú atmosférický jav, ktorý ešte nie je úplne pochopený a je spôsobený najmä prítomnosťou vysokého množstva skandia (Sc) na povrchu dna údolia, ktoré periodicky reaguje s prvkami v ovzduší. Skandium je vzácny, tvrdý, striebornobiely kov, ktorý na vzduchu vykazuje mierne žlto-ružové sfarbenie.
  2. Ďalšia hypotéza vysvetľuje Hessdalenské svetlá piezoelektrickým pôsobením. Podľa tejto hypotézy horniny so zvláštnou kryštalickou štruktúrou, ako je kremeň, vytvárajú intenzívne husté náboje, ktoré sa občas vybijú a možno ich pozorovať nad údolím.
  3. Jeden z najnovších výsledkov výskumu naznačuje, že tento jav nie je nič iné ako zhluk elektricky nabitých mikroskopických kryštálov plazmy, ktoré vytvára ionizovaný vzduch a prach počas rozpadu radónu v prašnej atmosfére. Mnohé fyzikálne vlastnosti, ako sú vibrácie, geometrická štruktúra a spektrum svetla pozorované v Hessdalenských svetlách, možno skutočne vysvetliť pomocou plazmového modelu.
  4. Autor menom Brian Dunning vo svojej knihe o tomto jave opísal Hessdalenské svetlá ako svetlá lietadiel štartujúcich z letiska v Osle. Podobné javy boli pozorované aj v blízkosti letiska v Texase a vo východnej Austrálii. To však nevysvetľuje pozorovania spred dvesto rokov.
  5. Obľúbenou teóriou je, že tento jav je dôkazom prítomnosti inteligentnej mimozemskej civilizácie.

Miestna turistická kancelária z úkazu vyťažila maximum. "Je vždy vzrušujúce pátrať po UFO, keď padne tma a na oblohe sa objavia hviezdy," píše sa v marketingových materiáloch spoločnosti. Hoci pozorovania svetiel nie sú veľmi časté, nezabránilo to mnohým ľuďom zamieriť do údolia v nádeji, že ich uvidia.

Súvisiace články