Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na dne Čierneho mora leží vrak lode starej 2400 rokov: Neuveríte ako vyzerá!
Zdielať na
Video

Na dne Čierneho mora leží vrak lode starej 2400 rokov: Neuveríte ako vyzerá!

Zdroj: Twitter

Archeológovia asi 2000 metrov pod hladinou Čierneho mora odhalili neporušený vrak lode, ktorého vek je na základe výsledkov rádiokarbónového datovania odhadovaný na 2400 rokov. To z neho robí najstarší nález tohto typu.

S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o grécke obchodné plavidlo. Zatiaľ ale nemáme dostatok informácií o jeho náklade. Asi 23 metrov dlhá loď leží na boku a stále disponuje stožiarom, kormidlom a veslárskymi lávkami. Na palube sa dokonca nachádzajú kosti rýb, ktoré konzumovali členovia jej posádky.

"Antická loď, prečkávajúca nedotknutá, ležiaca vo viac než dvoch kilometroch vody... to je niečo, čo by som nikdy nepovažoval za možné," uviedol hlavný bádateľ Jon Adams z University od Southampton.

"Zmení to naše chápanie stavby lodí i moreplavby v starovekom svete."

Ako je možné, že loď je taká zachovalá? Po prvé, potopila sa do anoxických vôd, takže jej stav sa v priebehu rokov nemohol zhoršovať v dôsledku pôsobenia kyslíka. A po druhé, klesla naozaj hlboko - teda mimo dosah amatérskych lovcov pokladov.

Tento významný objav je súčasťou rozsiahleho projektu Black Sea Maritime Archaeology Project. Tím teraz zháňa ďalšie finančné prostriedky potrebné na dôkladný prieskum vraku.

"Obvykle nájdeme amfory a môžeme odhadnúť odkiaľ pochádzajú. Ale v tomto ohľade sme zatiaľ zdržanliví," povedala Helen Farr zo Southampton Marine and Maritime Institute. "Ako archeológov nás zaujíma, čo nám to môže povedať o technológii, obchode a pohyboch v danej oblasti."

Súvisiace články