Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Obavy v NASA: 7 minút, ktoré musí človek na Marse prekonať
Zdielať na

Obavy v NASA: 7 minút, ktoré musí človek na Marse prekonať

Pozrite si tiež archívne video o vrtuľníku Ingenuity na Marse.

Najnebezpečnejšia časť misie na Mars nečaká na astronautov vo vesmíre.

V posledných rokoch došlo k renesancii ľudských ambícií v oblasti cestovania do vesmíru, pričom nedávnym cieľom bolo nielen opäť stúpiť na povrch Mesiaca, ale aj vyslať astronautov na Mars. Ešte odvážnejšie myšlienky už hovoria o kolonizácii planét Slnečnej sústavy (Elon Musk si myslí, že je to úplne možné), ale v praxi sa inžinieri stále snažia pristáť na povrchu červenej planéty. Hlavným problémom je, že pristátie môžeme len simulovať, nemáme k dispozícii žiadne podmienky, ale simulácia nie je taká jednoduchá, ako by sa mohlo zdať.

NASA by teda chcela letieť na Mars s ľuďmi, nielen s robotmi, ale je to veľmi zložitá úloha, ktorá sa v pozemských podmienkach ťažko nacvičuje.

PRETO NASA NA SIMULÁCIE POUŽÍVA SUPERPOČÍTAČ FRONTIER.

Keď marsovské vozidlo Perseverance v roku 2021 dorazilo k červenej planéte a začalo pristávať, nastala časť pristátia, ktorú inžinieri označili ako "7 minút hrôzy". Išlo o čas, počas ktorého pristávací modul samostatne manévroval v atmosfére, aby sa bezpečne priblížil k povrchu planéty. Táto fáza bola úspešná.

V prípade misie s ľudskou posádkou bude všetko jednoduchšie, pretože na mieste budú odborníci, ktorí budú kozmickú loď viesť cez riedku atmosféru. Problémom však je, že sa to nedá nacvičiť na Zemi. Tu prichádza na rad Frontier, najvýkonnejší superpočítač na svete v súčasnosti.

Výskumníci začali so simuláciami v roku 2023. Pri nich sa testovalo aj to, ako motory na kvapalný kyslík a metán reagujú na marťanskú atmosféru.

Každá simulácia zahŕňala tisíce terabajtov údajov a desiatky tisíc grafických procesorov vykonávajúcich výpočtové úlohy.

Hoci výskumníci ešte svoju prácu nedokončili, veria, že simulácie poskytnú užitočné výsledky pre misie na Mars.

Súvisiace články