Zatiahnuté
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Na Marse sa pohybovala obrovská vec: NASA zverejnila video
Zdielať na
Video

Na Marse sa pohybovala obrovská vec: NASA zverejnila video

Zdroj: FreePik

NASA zverejnila niekoľko skvelých záberov tohto úžasného javu.

NASA v posledných rokoch zverejňuje nevídané množstvo snímok a videí Marsu, ktoré urobili rovery Curiosity a Perseverance, ktoré brázdia červenú planétu, aby zbierali vzorky, ktoré neskôr privezú na Zem, aby ich mohli preskúmať odborníci, špecialisti a vedci. Cieľom Perseverance je tiež nájsť veľkú odpoveď na otázku, či bol na Marse život, alebo či na červenej planéte ešte stále existuje. A vedci chcú tiež zistiť, čo sa v minulosti stalo na povrchu Marsu, že sa úplne zmenil jeho vzhľad.

A občas sa objavia aj ohromujúce videá z Marsu, ako napríklad nedávne, ktoré ukazuje, ako vyzerá marťanský západ slnka s inou farbou oblohy, než na akú sme zvyknutí na Zemi. A teraz video, na ktorom sa na povrchu Marsu pohybuje niečo obrovské.

​Čo presne?

Obrovský prachový diabol. Hoci tento jav nie je nový, na sociálnych sieťach sa už predtým objavili videá niekoľkých takýchto prachových diablov, toto bolo niečo obrovské, päťkrát vyššie ako Empire State Building. Zábery, ktoré zdieľala NASA, sú spomalené a boli natočené roverom zo vzdialenosti štyroch kilometrov. Prachoví diabli vznikajú v dôsledku slnečného žiarenia a na Zemi sú bežné, ale v riedkej atmosfére Marsu môžu narásť do brutálnych rozmerov.

TU JE VIDEO OBROVSKÉHO PRACHOVÉHO DIABLA:

A tu je nahrávka, ako títo marťanskí prachoví diabli znejú:

Súvisiace články