Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Technologické giganty sa spojili pred najbližšími voľbami
Zdielať na

Technologické giganty sa spojili pred najbližšími voľbami

Pozrite si tiež archívne video o poslancoch a umelej inteligencii.

Cieľom dohody, ktorú podpísali spoločnosti Meta, Google, Microsoft, Amazon a ďalšie, je zabrániť využívaniu umelej inteligencie na zavádzanie voličov.

V dokumente, ktorý bol predstavený 16. februára na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, sa zdôrazňuje, že v roku 2024 sa na celom svete uskutoční viac volieb ako kedykoľvek predtým, čo ovplyvní približne štyri miliardy ľudí, a preto je mimoriadne dôležité, aby najväčšie technologické spoločnosti podnikli všetky potrebné kroky na zabezpečenie spravodlivých volieb. Signatári "Technologickej dohody o boji proti klamlivému používaniu umelej inteligencie vo voľbách v roku 2024" sa preto zaväzujú úzko spolupracovať v boji proti klamlivému obsahu vytvorenému umelou inteligenciou, identifikovať jeho zdroj a obmedziť jeho šírenie na rôznych platformách.

Na tento účel signatári dohody vyjadrili svoj zámer vyvinúť a nasadiť nástroje na účinný boj proti tomuto typu obsahu, označiť zavádzajúci obsah na účely jeho ľahšieho sledovania a spustiť vzdelávacie kampane na zvýšenie informovanosti používateľov. Dohovor sa vzťahuje na akýkoľvek obrazový, alebo zvukový materiál vytvorený umelou inteligenciou na účely zavádzania kandidáta alebo volebného úradníka alebo zavádzania voličov o tom, kde, kedy a ako majú voliť.

Hoci dohoda neobsahuje žiadne konkrétne informácie o prostriedkoch použitých na zastavenie šírenia takéhoto obsahu, dokument je jedinečný tým, že ho podpísali takmer všetky významné spoločnosti priamo zapojené do tohto problému vrátane spoločností Google, Meta, Amazon, Microsoft, X, TikTok, OpenAI, IBM a Adobe. Prezident spoločnosti Microsoft Brad Smith v komentári k dohode uviedol, že hoci spoločnosť využíva výhody umelej inteligencie, spoločnosti majú vážnu zodpovednosť za to, aby ju nepoužívali ako zbraň vo voľbách.

"Umelá inteligencia nevytvára zavádzajúci volebný obsah, ale musíme zabezpečiť, aby takýto zavádzajúci obsah nepomáhala vytvárať,"

povedal.

Podobne ako on, aj šéfovia všetkých spoločností, ktoré podpísali dokument, zdôraznili význam spravodlivosti v nadchádzajúcich voľbách a potrebu spolupráce medzi všetkými stranami na jej zabezpečenie.

Ako upozorňuje portál Interesting Engineering, ktorý o tom informuje, v súčasnej volebnej kampani v USA sa už vyskytli príklady zneužitia umelej inteligencie, keď pred republikánskymi primárkami v New Hampshire viacerí voliči dostávali telefonáty, v ktorých Joe Biden presviedčal demokratických voličov, aby nehlasovali v primárkach, ale aby si "ušetrili" hlasy na jesenné prezidentské voľby. Zvukovú nahrávku, ktorá podľa odhadov oslovila najmenej päť a až 25 tisíc voličov, neskôr Biely dom potvrdil ako podvrh a podľa CNN ju vytvorila texaská spoločnosť špecializujúca sa na automatické telefonáty.

Hoci sa netýkala konkrétne volieb, ešte väčší rozruch vyvolala, keď sa v marci minulého roka začali na sociálnych sieťach šíriť zábery Donalda Trumpa, ako ho naháňajú policajti. Hoci bolo ľahké zistiť, že obrázky, ktoré boli vytvorené pomocou generátora obrázkov s umelou inteligenciou s názvom Midjourney, nie sú skutočné fotografie, aj tak mohli náhodného diváka ľahko zmiasť - najmä ak bola téma nejako aktuálna. Krátko pred zverejnením obrázkov bývalý americký prezident zverejnil, že má byť zatknutý v súvislosti s trestným konaním vedeným proti nemu, takže každý, kto obrázky videl, sa mohol oprávnene domnievať, že zobrazujú skutočnú udalosť.

Súvisiace články