Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ovládne Čína trh s batériami? Táto dokáže fungovať 50 rokov
Zdielať na

Ovládne Čína trh s batériami? Táto dokáže fungovať 50 rokov

Zdroj: FreePik

Jeden z najvýznamnejších vynálezov 21. storočia by sa mohol zrealizovať v priebehu niekoľkých rokov vďaka tejto powerbanke.

Čínsky startup vyvinul malú jadrovú batériu, o ktorej tvrdí, že dokáže vyrábať elektrinu 50 rokov bez nabíjania. Táto technológia, ktorá má veľkosť malej mince, by podľa spoločnosti mohla byť v budúcnosti schopná napájať smartfón - hoci majú pred sebou ešte veľa práce, kým sa to stane realitou.

Spoločnosť Betavolt so sídlom v Pekingu predstavila miniatúrnu jadrovú batériu 8. januára a v tlačovej správe sa pochválila, že táto technológia

"ďaleko predstihla úspechy európskych a amerických vedecko-výskumných ústavov a spoločností".

Batéria s názvom BV100 vyrába elektrickú energiu pomocou energie uvoľnenej z rozpadajúceho sa rádioaktívneho izotopu niklu (nikel-63). Vrstvy niklu-63 sú vložené medzi listy monokryštalického diamantového polovodiča s hrúbkou len 10 mikrónov.

Dokáže uskladniť až 3300 megawatthodín a údajne má viac ako desaťnásobne vyššiu hustotu energie ako bežné lítiové batérie. Podľa spoločnosti Betavolt si dokáže udržať svoj výkon až 50 rokov bez nabíjania alebo údržby.

Batéria s rozmermi 15 x 15 x 15 milimetrov má výkon 100 mikrowattov a napätie 3 volty. Teba vedieť, že táto kapacita je pomerne nízka a ani zďaleka nestačí na napájanie elektronického zariadenia, ako je smartfón, nehovoriac o notebooku.

Spoločnosť Betavolt uvádza, že niekoľko batérií možno použiť v sérii alebo paralelne na napájanie náročnejších zariadení.

Uchovávať vo vrecku kapsulu s rádioaktívnym rozpadom sa môže zdať ako riskantný, ale spoločnosť trvá na tom, že batéria je "úplne bezpečná". Tvrdí, že je taká bezpečná, že by sa mohla nakoniec použiť na napájanie lekárskych prístrojov, ako sú kardiostimulátory a umelé srdcia.

Spoločnosť tvrdí, že nedochádza k žiadnemu vonkajšiemu žiareniu, a dodáva, že batéria "sa nezapáli ani nevybuchne pod vplyvom akupunktúry alebo streľby", čo je vždy plus.

V súčasnosti sa termonukleárne batérie používajú len v letectve a kozmonautike. Napríklad sondy Voyager boli vybavené formou jadrovej batérie vyvinutej počas studenej vojny. Dvojica sond Voyager, ktorá bola vypustená v roku 1977, sa stále plaví po periférii našej Slnečnej sústavy.

Spoločnosť Betavolt však verí, že jej nový výrobok by mohol ukázať, ako by spotrebitelia mohli využívať jadrové batérie aj v každodennom živote.

Tvrdí, že batéria je v súčasnosti v "experimentálnej fáze" a čoskoro sa bude vyrábať sériovo. Do budúcnosti čínska spoločnosť plánuje vytvoriť batérie s vyšším výkonom a preskúmať využitie rôznych rádioaktívnych izotopov.

"Spoločnosť plánuje do roku 2025 uviesť na trh batériu s výkonom 1 watt. Ak to politika umožní, batérie na jadrový pohon by mohli umožniť, aby sa nikdy nemusel nabíjať mobilný telefón a aby bezpilotné lietadlá, ktoré môžu letieť len 15 minút, mohli lietať nepretržite."

- uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti Betavolt.

Súvisiace články