Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V Nórsku vyskúšali novinku: Elektrina zlacnela o 10 percent
Zdielať na

V Nórsku vyskúšali novinku: Elektrina zlacnela o 10 percent

Zariadenie s názvom Subsea Collector zbiera elektrickú energiu iným spôsobom ako doteraz používané systémy, čím ušetrí až 10 percent nákladov.

Veterná energia na mori sa v posledných rokoch stáva čoraz populárnejšou v súvislosti s obnoviteľnými zdrojmi energie. Turbíny inštalované na správnom mieste môžu vďaka vetru vanúcemu nad moriami vyrábať značné množstvo elektrickej energie.

Samozrejme, existujú aj výzvy. Napríklad turbíny nemožno inštalovať všade tradičným spôsobom, v prípade, ak je morské dno príliš hlboké na vybudovanie konštrukcie. Vtedy sa môžu  použiť plávajúce veterné turbíny, ktoré vyrábajú elektrinu plávaním na vodnej hladine. Nórska spoločnosť Aker Solutions experimentuje v tomto smere," uvádza Interesting Engineering.

Spoločnosť podpísala zmluvu so štátnou spoločnosťou METCentre na vytvorenie prvého podmorského rozvodu elektrickej energie na svete. Cieľom vývoja s názvom Subsea Collector je zbierať a prenášať elektrickú energiu vyrobenú veternými elektrárňami na mori efektívnejšie ako kedykoľvek predtým.

Gazelle Wind Power

​Na rozdiel od predchádzajúcej konštrukcie systém Subsea Collector spája turbíny do tvaru hviezdy. Tento dizajn môže zlacniť a uľahčiť inštaláciu veterných turbín. Podľa Jo Kjetila Krabbeho, jedného z viceprezidentov spoločnosti, možno ušetriť až 10 percent nákladov na plávajúcu veternú farmu s výkonom 1 GW.

Usporiadanie bude znamenať menej káblov, menej času na mori pre plavidlá a oveľa rýchlejšiu inštaláciu. 

Systém sa v súčasnosti testuje s dvoma plávajúcimi veternými turbínami, ale do roku 2026 sa ich počet zvýši na sedem. Ak sa osvedčí, mohol by priniesť revolúciu v oblasti veternej energie na mori.

Súvisiace články