Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Japonsko môže postaviť najvýkonnejší superpočítač: Má však problém
Zdielať na

Japonsko môže postaviť najvýkonnejší superpočítač: Má však problém

Pozrite si tiež archívne video o superpočítačoch.

Superpočítač s názvom Fugaku Next, ktorý by bol 1000-krát výkonnejší ako súčasné najvýkonnejšie superpočítače, by mal byť dokončený do roku 2030. Existuje však veľmi vážna prekážka, ktorá bráni jeho využívaniu.

Japonsko dalo jasný signál, že chce byť v budúcnosti lídrom v oblasti umelej inteligencie. Inžinieri by mohli čoskoro začať stavať prvý superpočítač „triedy zeta“, ktorý by mal byť hotový do roku 2030 a podľa odhadov by mal byť tisíckrát výkonnejší ako dnešné najpokročilejšie superpočítače, uvádza portál Interesting Engineering.

Očakáva sa, že projekt bude stáť 750 miliónov dolárov.

Podľa oznámenia japonského ministerstva školstva, kultúry, športu, vedy a techniky je stroj navrhnutý tak, aby pracoval rýchlosťou zeta-flop, čo je rýchlosť, aká tu ešte nebola. Súčasné najvýkonnejšie superpočítače sa merajú v exaflopoch, čo znamená, že dokážu vykonať 1017 operácií za sekundu.

Pre porovnanie, zeta flop bude schopný vykonať 1020 operácií za sekundu. Japonsko verí, že vďaka tomuto výkonu bude stroj schopný zvládnuť najzložitejšie výzvy v oblasti umelej inteligencie a vedeckého výskumu.

Počítač s názvom Fugaku Next by mohol byť nástupcom súčasného japonského superpočítača Fugaku. Ten s maximálnym výkonom 0,44 exaflopa držal titul najrýchlejšieho superpočítača na svete do roku 2022. Predbehol ho americký Frontier, ktorý dosiahol 1,2 exaflopa. Najnovší svetový rebríček je v súčasnosti nasledovný.

Napriek tomu, že Fugaku je len štvrtým najvýkonnejším na svete, stále je symbolom technologickej zdatnosti krajiny.

Fugaku Next vyvíjajú spoločnosti Riken a Fujitsu, teda tie isté spoločnosti, ktoré vyvinuli pôvodný stroj. Keďže Next bude pravdepodobne využívať komponenty Fujitsu, oba superpočítače by mohli byť navzájom kompatibilné.

Jediným, nie až takým malým problémom je, že takýto počítač potrebuje na svoj chod obrovské množstvo energie. Presnejšie, toľko, koľko dokáže vyrobiť 21 jadrových elektrární. Kým sa tento problém nepodarí prekonať, Fugaku Next sa nebude dať používať.

Súvisiace články