Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ako často by ste mali reštartovať svoj telefón?
Zdielať na

Ako často by ste mali reštartovať svoj telefón?

Pozrite si tiež archívne video o tom, prečo nekupovať lacnú nabíjačku.

Oplatí sa vôbec občas telefón vypnúť, alebo bude v poriadku, ak je v prevádzke už mesiace?

Vieme, že vypnutie počítača môže zlepšiť jeho výkon, ale väčšina ľudí používa svoj smartfón úplne iným spôsobom ako notebook alebo počítač. Mnohí ľudia sa dokonca budia na zvonenie mobilného telefónu namiesto budíka a považujú za samozrejmé, že ho nikdy netreba vypínať: keď batéria dosiahne kritickú úroveň, jednoducho ho pripojíme a zostane zapnutý celé roky, okrem zriedkavých prípadov, keď ho musíme reštartovať kvôli aktualizácii systému.

Tejto problematike sa v posledných rokoch venovalo viacero webov vrátane Kylea Weinsa z časopisu Time, zakladateľa webu iFixit, ktorý sa špecializuje na opravy domácej elektroniky. Weins tvrdí, že vypínanie telefónu cez noc nemá z hľadiska výdrže batérie veľký zmysel, pretože v skutočnosti nepredlžuje životnosť batérie. Lítium-iónová batéria v smartfónoch vydrží zhruba 300 až 500 nabíjacích cyklov, kým začne strácať energiu, takže sa môže zdať, že je dobrý nápad ušetriť peniaze vypínaním cez noc, ale väčšina zariadení spotrebuje tak málo energie, keď sa nepoužívajú, že to v skutočnosti neovplyvní výsledok. Weins však hovorí, že má zmysel v určitých intervaloch (približne raz za rok) úplne vybiť batériu telefónu, aby sa rekalibroval nabíjací cyklus, čo môže viesť k lepšej životnosti batérie. Odborník tvrdí, že ani reštartovanie telefónu nemá veľký význam, pretože je to rovnaké ako vypnutie aplikácií spustených na pozadí.

K trochu inému záveru dospel časopis Reader's Digest, ktorý sa poradil s viacerými odborníkmi a zistil, že niekedy má reštartovanie telefónu zmysel. Tvrdia, že telefón nezatvára aplikácie spustené na pozadí, ktoré rýchlejšie spotrebúvajú energiu batérie, a že jasnejším riešením ako reštartovanie je pravidelné zatváranie nepoužívaných aplikácií, čo môžete urobiť dvoma jednoduchými kliknutiami.

Samotné aplikácie by teoreticky nemali spôsobovať spomalenie telefónu, pretože ako uvádza How To Geek, systémy založené na unixových systémoch (ako je Android) sú navrhnuté tak, aby dokonale fungovali s minimom voľnej pamäte, takže uvoľnenie pamäte nezabezpečí rýchlejšiu prácu telefónu. IT špecialista Bob Motamedi však v rozhovore pre Reader's Digest dodáva, že keďže sa do pamäte RAM neustále zapisuje a vymazáva, v pamäti môžu zostať zvyšky kódu, ktoré spôsobujú problémy, ktoré sa dajú vyriešiť reštartom. Z rovnakého dôvodu odporúča aj How to Geek občas reštartovať telefón.

Súvisiace články