Jasno
15°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Americké jadrové bombardéry B-1B Lancer pripravené proti čínskym lietadlovým lodiam
Zdielať na
Tech

Americké jadrové bombardéry B-1B Lancer pripravené proti čínskym lietadlovým lodiam

Zdroj: Pixabay

Bombardéry budú vybavené zbraňovými systémami s dostatočnou palebnou silou na zničenie celej bojovej flotily čínskych lietadlových lodí. Myšlienka "lietajúceho arzenálu" je obratom o 180 stupňov oproti tomu, na čo bolo toto lietadlo pôvodne určené.

Americké letectvo je v procese prestavby bombardérov B-1 na "lietajúci arzenál" - lietadlo, ktoré by čoskoro mohlo niesť až 36 bezpilotných lietadiel, čím by získalo palebnú silu približujúcu sa palebnej sile materskej lietadlovej lode. Ak sa táto ambícia podarí, bude táto upravená verzia najnebezpečnejšou modifikáciou B-1.

Keďže bombardér B-1 bol pôvodne navrhnutý ako nadzvukový bombardér s jadrovou výzbrojou a nízkou výškou letu, jeho vyzbrojenie desiatkami protilodných striel je obratom o 180 stupňov oproti pôvodným ambíciám.

Americké letectvo pracuje na zlepšení útočných schopností svojho bombardéra B-1 Lancer zvýšením počtu protilodných rakiet dlhého doletu (LRASM) a rakiet vzduch-zem (JASSM), ktoré môže lietadlo niesť. Bombardér B-1 už môže niesť 24 striel vo vnútri, ale po súčasnej modernizácii sa k nim pridá 12 vonkajších striel, čo znamená, že takéto lietadlo bude môcť niesť neuveriteľných 36 striel, uvádza Popular Mechanics.

Strely JASSM a LRASM sú v podstate príbuzné: JASSM je neviditeľný, podzvuková (subsonická) riadená strela s plochou dráhou letu vyvinutá v roku 2000. JASSM letí na polceste k svojmu cieľu pomocou GPS, potom používa infračervený vyhľadávač a systém rozpoznávania vzorov na identifikáciu cieľov pred útokom. LRASM je verzia JASSM s predĺženým doletom a je navrhnutá tak, aby nahradila starnúce protilodné strely Harpoon. Technologické vybavenie LRASM zahŕňa zameriavanie pomocou satelitného dátového spojenia a rozpoznávanie lodných cieľov, ktoré zabezpečuje presné zásahy nepriateľských cieľov.

Koncepcia naloženia bombardéra B-1 takým veľkým počtom striel vychádza z myšlienky "Arsenal Plane", ktorej cieľom je využiť obrovské letecké zdroje americkej armády na dosiahnutie maximálnej palebnej sily, a to aj s využitím dopravných lietadiel.

Bombardér B-1 je v prevádzke už niekoľko desaťročí a začiatkom roku 2030 má byť vyradený z prevádzky po nástupe lietadla B-21 Raider, ale keďže B-1 môže byť vybavený externe dodávanými strelami v značnom množstve, poskytuje mu to jedinečnú výhodu oproti lietadlu Raider, ktoré túto možnosť nemá. Okrem toho bude Raider menší, a preto bude môcť niesť menej riadených striel. Hoci je teda údržba lietadiel B-1 náročná a vyžaduje veľké investície, schopnosť niesť toľko rakiet by mohla byť opäť významným faktorom v potenciálnom konflikte s Čínou.

Bombardéry B-1 naložené strelami LRASM by totiž mohli byť pre čínske námorníctvo veľmi nebezpečné. V hypotetickom scenári by len päť bombardérov B-1 nesúcich celkovo 180 rakiet LRASM mohlo predstavovať významné riziko pre čínske lietadlové lode a ich sprievodné vojnové lode. Dokonca aj pri vysokej miere zachytenia by sa značný počet rakiet mohol dostať cez - scenár predpokladá takmer nepredstaviteľnú 95 percentnú mieru zachytenia (hoci aj 30 percent je veľmi veľkorysých), ale aj v prvom prípade by sa cez čínsku obranu dostalo 9 rakiet, čo by stačilo na to, aby lietadlové lode klesli na dno mora.

Ak sa teda ambície amerického letectva podarí naplniť, bombardéry B-1 s priemerným vekom 34,5 roka by sa mohli stať jedným z najsilnejších nejadrových zbraňových systémov v histórii, čo je na míle vzdialené účelu, na ktorý boli navrhnuté (pôvodne na doručenie jadrových hlavíc cez sovietsku protivzdušnú obranu). V skutočnosti ide o to, že len s piatimi lietadlami a hŕstkou členov posádky by letectvo mohlo potenciálne potopiť obrovské množstvo vojnových lodí a dosiahnuť pozoruhodnú mieru ničenia, ktorú si zvyčajne ťažko predstaviť bez použitia jadrových zbraní.

To však zároveň ukazuje, akú vážnu hrozbu podľa USA predstavuje rastúca čínska flotila.

Súvisiace články