Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Hlístovce sú po užití marihuany rovnako hladné ako ľudia
Zdielať na
Tech

Hlístovce sú po užití marihuany rovnako hladné ako ľudia

Zdroj: Pixabay

Kanabinoidy spôsobujú, že háďatká (Caenorhabditis elegans) sú po konzumácii marihuany rovnako hladné ako ľudia, naznačuje nedávna štúdia.

Prvú časť výskumu, publikovanú v magazíne Current Biology, uskutočnili pred rokmi z čírej zvedavosti vedci z Oregonskej univerzity.

Jedným z najznámejších vedľajších účinkov marihuany je, že zvyšuje chuť do jedla (to a jej analgetickými účinkami zdôvodňujú jej používanie napríklad u pacientov s ťažkými chronickými chorobami). THC alebo tetrahydrokanabinol v podstate zvyšuje chuť na chutné jedlá, pričom konzumenti najčastejšie túžia po slaných a sladkých chrumkavých potravinách a jedlách s vysokým obsahom tuku.

Vedci skúmali, či endokanabinoidy (prirodzene sa vyskytujúce kanabinoidy v tele) majú podobný účinok u červov. Považovali to za zaujímavé, pretože by to mohlo odhaliť, že reakcia mozgu na kanabionidy sa vytvorila už veľmi dávno počas evolúcie. Červy sa totiž od cicavcov a ľudí oddelili pred stovkami miliónov rokov.

​Vedci, ktorí štúdiu uskutočnili, pre Cosmos Magazine uviedli, že základy svojich zistení položili už v roku 2015. Vtedy vstrekli endokanabinoidy do nematód v rámci štúdie, ktorú označili len ako experiment v piatok popoludní. Neočakávali však výsledky, ktoré dostali. Odvtedy skúmali, ako tento účinok ovplyvňuje potravinové preferencie červov, a teraz publikovali svoje zistenia.

V podstate sa v správaní červov objavilo obžerstvo, akonáhle dostali kanabionidy. To aktivovalo receptory v ich tele, takže začali vyhľadávať svoje obľúbené potraviny, ako tie, ktoré im chutia menej, o tie neprejavili záujem.

Samozrejme, výsledky experimentu ďaleko presahujú skutočnosť, že teraz už vieme, že hlístovce by si rady pod vplyvom marihuany pochutnali na  potrave. Vedci tvrdia, že význam ich zistení spočíva v štúdiu proteínov zapojených do kanabionidovej signalizácie a vo vývoji konkrétnych terapií.

Súvisiace články