Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ľudí by mohol zachraňovať diaľkovo ovládaný hmyz
Zdielať na
Tech

Ľudí by mohol zachraňovať diaľkovo ovládaný hmyz

Zdroj: Pixabay

Toto sme naozaj nečakali. Po záchranárskych psoch môže prísť na záchranu hmyz?

Kým väčšina bežných ľudí nie je fanúšikom týchto tvorov, ktoré sa preháňajú na svojich drobných nožičkách a objavujú sa na tých najneočakávanejších miestach, veda je z nich naozaj nadšená. Vedci už dlho študujú tieto úžasné tvory a hľadajú v nich inšpiráciu.

Magický svet hmyzu je nekonečne bohatý a rozmanitý, od takmer neviditeľne maličkého až po gigantického, ktorý dokáže vzdorovať malým cicavcom. Hoci sa ich väčšina z nás štíti, netreba sa obávať, že by nás v budúcnosti napadli gigantické príšery ako zo sci-fi filmov. Na druhej strane je celkom možné, že jedného dňa to budú práve šváby, ktoré mnohým zachránia život.

Tento hmyz je veľmi agilný a dokáže všeličo prežiť. Zožerie čokoľvek vrátane vlastných potomkov, ak nie je iná potrava, a je takmer nemožné ho vyhubiť. Má zlú povesť, pretože šíri množstvo vážnych infekčných chorôb a mnohí ľudia sú na tieto malé príšerky alergickí.

Podľa Popular Science vedci z japonskej univerzity v Osake teraz urobili z tohto hmyzu objekt zaujímavého experimentu, ktorý však nebol úplne dobrovoľný. Odborníci už skôr uvažovali o tom, že by sme mali vyrobiť malé roboty, ktoré by kopírovali anatómiu hmyzu na záchranné úlohy, ale s dnešnou technológiou by to bola veľká výzva. Vtedy jednému z nich napadlo: čo keby sa pokúsili ovládať živé šváby?

Po tomto nápade rýchlo nasledovali činy a ukázalo sa, že ide o veľmi funkčnú metódu. Do mozgov a periférnych nervových systémov hmyzu boli implantované drobné stimulačné elektródy, ktoré boli následne napojené na program strojového učenia. Výsledné "šváby kyborgy" dokázali prostredníctvom implantátov ovládať svoje pohyby, napríklad keď sa zastavili, mohli byť prinútené pokračovať v pohybe. Konečným cieľom je schopnosť ovládať smer ich pohybu, aby sa dali použiť napríklad na hľadanie ľudí uviaznutých pod sutinami po zemetrasení.

Vedci, ktorí vedú tento program, tvrdia, že ich čaká ešte dlhá cesta, ale sú veľmi optimistickí. Je zvláštne, že jedného dňa sa k záchranárskym psom pri hľadaní ľudí pridajú aj záchranárske šváby. Je však nepravdepodobné, že budú naďalej slúžiť ako domáci miláčikovia, a trochu desivé, keďže podobným spôsobom začali svoje obete asimilovať aj Borgovia v Star Treku.

Súvisiace články