Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Robo-invázia? Internetom sa šíri desivé video
Zdielať na
Video

Robo-invázia? Internetom sa šíri desivé video

Zdroj: YouTube/Australian Army

Budúcnosť ľudstva vtrhla do našich dverí ako skutočný terminátor, ale nie sme si istí, či je to taký vývoj, o akom sme snívali.

Pekná nová budúcnosť je už predo dvermi, a ak si nedáme pozor, môže nás poriadne prekvapiť. Dlho sme čakali na to, že nám veda pomôže vyriešiť najväčšie problémy ľudstva, ale skôr než sa tak stane, možno si sami vytvoríme nejaké nové.

Jednou z najdôležitejších technických otázok, ktorá ľuďom leží na srdci už veľmi dlho, je téma robotov. Už od začiatku modernej vedecko-fantastickej literatúry mnohí ľudia fantazírovali o tom, aké vzrušujúce by bolo, keby sme konečne dokázali vytvoriť funkčné roboty schopné sofistikovaného pohybu a správania. A filmy ako Terminátor urobili z našich oceľových priateľov neodmysliteľnú tému popkultúry. Ktorí sa nie vždy zdajú byť takí milí a priateľskí.

Najvyspelejšie štáty sveta už dlho vyvíjajú vojenských robotov a povráva sa, že sa možno blíži deň, keď ozbrojený konflikt bude pripomínať skôr sci-fi film než klasickú vojnu. Austrálska armáda práve urobila obrovský krok smerom k robotickej apokalypse.

Podľa článku v IFLScience sa ich vojaci stali prvými na svete, ktorí ovládajú bojového robota len pomocou svojich myšlienok. Toto riešenie podobné telepatii umožnila špeciálna prilba, ktorá funguje ako mozgovo-počítačové rozhranie, zisťuje mozgové vlny používateľa a prekladá ich na prenos pokynov robotovi.

Armáda tvrdí, že test bol úspešný a program by mohol pripraviť pôdu pre budúce vojny. Samotná technológia bude mať zrejme aj civilné využitie, musíme len dúfať, že džin vo fľaši sa nevyslobodí a nezničí svet skôr, ako ten deň príde. Nová odvážna budúcnosť sa začala, len nech scenár príbehu nenapíše Skynet.

;

Súvisiace články