Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hranatý bicykel? Tak to tu ešte skutočne nebolo!
Zdielať na

Hranatý bicykel? Tak to tu ešte skutočne nebolo!

Zdroj: The Q

V roku 1997 profesor matematiky Stan Wagon vytvoril trojkolku, ktorá sa namiesto okrúhlych kolies pohybovala na obdĺžnikových doskách, ale nebolo jednoduché ju používať: musela sa pohybovať po špeciálnej ceste. S novým bicyklom však môžete ísť kamkoľvek.

Trojkolesový výtvor, ktorý v 90. rokoch navrhol Loren Kellen, profesor matematiky na Macalester College v Minnesote, nevynikal ani tak svojimi nezvyčajnými "kolesami", ale cestou, ktorú preň vytvorili: 7,5 metra dlhý úsek cesty pozostával z malých kopcov, po ktorej sa mohol pohybovať. Trojkolka bola k dispozícii na vyskúšanie v budove Macalester Science Centre, ale v roku 2004 ju nahradili modernejšou verziou, pretože stará sa opotrebovala, ale jej nová verzia sa ukázala veľmi populárna: za jeden rok sa na nej na krátkej trase najazdilo celkom 24 kilometrov. Odvtedy sa tento špeciálny tvar používa aj v iných univerzitných výskumoch vrátane Texaskej univerzity A&M, kde sa dokonca použil v súťaži medzi tradičnými a štvorcovými bicyklami.

​Teraz však youtuber The Q, inžinier Sergii Gordieiev, známy konštruktér extrémnych bicyklov a iných dopravných prostriedkov, vytvoril bicykel so štvorcovými kolesami, na ktorom sa dá jazdiť na bežných hladkých povrchoch, takže teoreticky môže ktokoľvek nahradiť svoje bežné okrúhle kolesá. Vo videu tvorca podrobne opisuje kroky na vytvorenie vozidla, ktorých výsledkom je "pásový" bicykel s pogumovanými kolesami, ktoré sa pri šliapaní do pedálov zdanlivo ľahko a bez prekážok pohybujú dopredu. Podľa inžiniera to bol (jeden z) jeho doteraz najdivokejších projektov.

Súvisiace články